Så skriver världen om Lars Vilks död
Uppdaterad 2021-10-05 | Publicerad 2021-10-04
Lars Vilks och två poliser dog under söndagskvällen i en trafikolycka.
Den kontroversiella konstnärens bortgång har nu uppmärksammats i internationella medier.
”Han vägrade låta hoten stoppa honom” , skriver Jyllands-Posten.
Utanför Sverige har Lars Vilks ofta varit omskriven i samband med de många attentat och hot han varit utsatt för.
Franska AFP skriver att Vilks var en kontroversiell figur i tjocka glasögon. Efter Muhammed-karikatyrerna berättade han i en intervju med AFP om sitt nya liv under polisskydd.
– Jag försöker hålla mig lugn, det positiva är att de som är efter mig förmodligen är dåligt utrustade, de är amatörer, sa Vilks till AFP för elva år sedan.
– Jag är inte en fanatisk rasist. Jag har ingen politisk position. Jag är en konstnär som söker gränser, sa Lars Vilks.
Professionell provokatör
The Guardian skriver att utanför Sverige var Vilks framförallt känd för sina teckningar av profeten Muhammeds huvud ovanpå en hundkropp. Men hemma i Sverige, skriver tidningen är han mest uppmärksammats för att han ”byggt en skulptur av driftved i ett naturreservat i södra Sverige utan tillåtelse”.
I Polens nationella radiokanal beskrivs Vilks som en konstnär som slogs för konstnärlig frihet och i tyska Frankfurter Algemeine Zaitung berättar man om hur ”Muhammed-tecknaren” varit under polisskydd sedan 2007. De har tidigare beskrivit Vilks som en ”professionell provokatör”.
I norska TV2 beskrivs Vilks som en man som inte ångrade någonting. De skriver om hur han levt med hot från terrorister och att Sverige nu sörjer konstnären.
Danska Jyllands-Posten, där muhammed-karikatyrerna publicerades, skriver att ”Lars Vilks vägrade låta hoten stoppa honom”.