Biden: ”Flyttar trupper till Östeuropa i närtid”

Ukrainas president uppmanade världens ledare att tona ner krigsretoriken och var öppet kritisk mot Joe Biden.

Timmarna senare kom svaret:

– Jag kommer att flytta amerikanska trupper till Östeuropa och Natoländerna i närtid. Inte så många, sa Biden.

På fredagskvällen, svensk tid, kom USA:s president Joe Biden tillbaka till Washington efter ett sedan tidigare inbokat besök i Pittsburgh.

Han hade varit där för att prata om infrastruktur och ironiskt nog rasade en bro i staden timmarna innan Biden kom dit – men det var inte det han fick frågor om i snöblåsten nedanför Air Force One på flygbasen Joint Andrews.

”Några uppdateringar om situationen i Ukraina?”, undrade en reporter.

– Nej, inte de senaste timmarna, svarade Biden.

”Har du bestämt hur snart du ska flytta de där soldaterna till Östeuropa?”, frågade reportern – sannolikt med syftning på USA:s besked tidigare i veckan att 8 500 soldater satts i förhöjd beredskap med anledning av oron i Ukraina.

– Jag kommer att flytta amerikanska trupper till Östeuropa och Natoländerna i närtid. Inte så många. Tack, sa Biden och gick iväg.

Joe Biden gav beskedet nedanför Air Force One på fredagskvällen.
Joe Biden gav beskedet nedanför Air Force One på fredagskvällen.

Zelenskyj öppet kritisk mot Biden

Det korta uttalandet skedde bara timmar efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tonat ner hotet om krig med Ryssland.

Han refererade till nyliga telefonsamtal med Joe Biden och Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron och var öppet kritisk mot världsledarna för att överskatta risken för väpnad konflikt.

– De säger att kriget kommer i morgon. Det betyder panik, sa Zelenskyj på en pressträff med utländska journalister, enligt CNN.

Ordkrig mellan Kiev och Washington

Biden och Zelenskyj hade talat i telefon i mer än en timme på torsdagen. Efterspelet blev en oväntad offentlig pajkastning.

En ukrainsk regeringskälla uppgav först för CNN att samtalet ”inte gick bra” och att Zelenskyj motsatt sig Bidens uppfattning att en rysk invasion är ”så gott som säker och nära förestående”.

Då svarade Emily Horne, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, genom att ifrågasätta att ”anonyma källor läcker falskheter”.

Hon upprepade också Bidens uttalade om en möjlig rysk invasion i februari:

– Han har sagt detta offentligt och vi har varnat för detta i månader. Rapporter som säger något annat är falska.

Zelenskyj passning till Biden

Volodymyr Zelenskyj höll under fredagen fast vid sin ståndpunkt och kallade det ryska hotet ”farligt men tvetydigt”.

– Jag är Ukrainas president. Jag är baserad här och jag tror att jag har djupare kunskap om detaljerna än någon annan president. Vi har inga missförstånd med president Biden. Det är bara det att jag förstår på djupet vad som händer i mitt land precis som han har full koll på vad som pågår i USA, sa han enligt CNN.

Volodymyr Zelenskyj var öppet ifrågasättande mot Biden på fredagen.
Volodymyr Zelenskyj var öppet ifrågasättande mot Biden på fredagen.

Zelenskyj uppmanade sedan till fortsatt diplomati och sa enligt CNN att han är beredd att träffa Rysslands president Vladimir Putin. Han uppmanade Biden att ”sätta upp en plattform för dialog” mellan Washington, Kiev och Moskva:

– Folk förstår inte värdet av människoliv. Det handlar om det. Jag stöttar seriös dialog.

Uppgifter: Ryskt blod skickat till gränsen

Tidigare under fredagen rapporterade Reuters, med hänvisning till tre amerikanska militärkällor, att Ryssland skickat blodförråd och sjukvårdsutrustning till sina trupper vid Ukrainas gräns.

– Det är ingen garanti för ett anfall, men man anfaller inte utan att ha det till hands, säger den pensionerade amerikanske generallöjtnanten Ben Hodges.

Ryska stridsfordon i konvoj längs en motorväg på Krimhalvön den 18 januari.
Ryska stridsfordon i konvoj längs en motorväg på Krimhalvön den 18 januari.

Samtidigt sa den amerikanske generalen Mark Milley på en pressträff i Pentagon att en rysk invasion av Ukraina skulle orsaka många dödsfall.

– Ni kan föreställa er hur det skulle se ut i tätbefolkade områden, längs vägar, och så vidare och så vidare. Det skulle vara hemskt. Det skulle vara fruktansvärt. Och det är inte nödvändigt. Vi tror att en diplomatisk lösning är rätt väg att gå här.

Ukraina är inte med i Nato, men USA befarar att konflikten kan spilla över i närliggande Natoländer om Ryssland invaderar Ukraina. Ryssland har förnekat att det finns planer på en sådan invasion, men har sedan en tid över 100 000 soldater utplacerade längs gränsen.

Publisert:

LÄS VIDARE