Helge Iversen, f d Fossmo

Fossmo frisläppt: ”Fick själv klippa fotbojan”

Av: 

Emil Forsberg

Benjamin Ekroth

NYHETER

Under söndagen blir Helge Iversen, tidigare Fossmo, villkorligt frigiven.

Den tidigare Knutbypastorn fick själv klippa av fotbojan.

– Han kommer nu att ha sin första dag i frihet på mycket lång tid, säger advokat Anton Strand.

Helge Iversen har suttit i fängelse sedan 2004 då han dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin dåvarande fru och mordförsök på sin granne.

I slutet av 2019 beslutade Örebro tingsrätt att bevilja Iversens ansökan om att få sitt straff tidsbestämt och sedan april 2021 har han bott på ett utslussningsboende.

Helge Fossmo på Tidaholmsanstalten 2009.

Under söndag meddelade advokaten Anton Strand att Iversen släpps fri efter att ha suttit av två tredjedelar av straffet.

– Han har efter 18 år blivit en fri man. Han fick själv klippa upp fotbojan och kommer nu att ha sin första dag i frihet på mycket lång tid.

Har han några planer för framtiden?

– Han bor i en mellanstor stad och har arbete och sysselsättning, säger Anton Strand.

I TV4:s Nyhetsmorgon ger Leif GW Persson sin syn på fallet och Iversens framtid.

– Det är inga lysande vitsord han får. Vi ska nog inte förvänta oss några mänskliga stordåd från pastor Fossmo, säger han.

Helge Fossmo blir i dag villkorligt frigiven.


Vid flera tillfällen efter domen 2004 ansökte Helge Fossmo, som han då fortfarande hette, flera gånger om tidsbestämt straff, men nekades.

I beslutet att tidsbestämma straffet utgick tingsrätten 2019 bland annat från utlåtanden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket, RMV.

Enligt Kriminalvården har viss misskötsamhet under anstaltstiden förekommit, men det är av "förhållandevis ringa art" skriver tingsrätten.
RMV har bedömt risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag som låg, och Helge Fossmo har enligt rätten "medverkat till att främja sin återanpassning i samhället".

Vintern 2017 framkom det bland annat att Fossmo blixtförflyttats från anstalten i Visby, då han hade ett förhållande med en kvinnlig vårdare. Det fanns även tecken på att Fossmo försökt utpressa och manipulera den kvinnliga vårdaren genom anonyma brev som han tros ha skickat till kvinnans anhöriga.

Samma år misstänktes Fossmo även ha försökt manipulera anstaltens telefonlinjer och han fick därför samtalstillstånd över telefon indragna.

”Kommer jobba ideellt i Svenska kyrkan”

2017 uppgav Iversen i tingsrätten att han fortfarande är kristen, men förklarade att han inte har några som helst ambitioner att anta någon ledarroll i framtiden.

2018 uppgav advokaten Anton Strand att Helge Iversen, som han numera heter, hade sysselsättning efter frigivningen klar.

– Han kommer att jobba ideellt inom Svenska kyrkan, sa han då till Aftonbladet.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Helge Iversen, f d Fossmo

LÄS VIDARE

Helge Fossmo flyttar till utslussningsboende

Väntat att Helge Fossmos livstidsstraff skulle omvandlas

ÄMNEN I ARTIKELN

Helge Iversen, f d Fossmo

TV4

Leif GW Persson

Mord

Knutby