Coronapandemin

Minst 9 smittade av omikron under superspridarträff

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Minst nio personer smittades av varianten omikron efter att ha varit på samma privata träff i Skottland.

Ingen av dem har några kopplingar till resor från Sydafrika.

– Vi har sannolikt samhällsspridning, säger försteminister Nicola Sturgeon.

Samtidigt öppnar flera länder för vaccintvång efter vågen av rekordsmitta.

Många länder stoppade flygtrafiken till en rad länder i södra Afrika efter larmet om varianten omikron i förra veckan.

Det muterade viruset tros vara mer smittsamt än tidigare varianter och det finns farhågor om att vaccinen inte biter lika bra på det.

Storbritannien beslutade under helgen att stoppa alla flyg till de utpekade länderna och införa karantän för alla som reser in i landet. Andra länder har följt efter i ett försök att hindra varianten från att få fäste i Europa.

Samhällsspridning av omikron

Men nu visar nya uppgifter att smittan redan fanns på plats i Storbritannien före akutstoppet.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon uppgav i ett tal i det skotska parlamentet under tisdagen att man identifierat nio fall av omikron – samtliga från samma privata evenemang.

Träffen, som verkar ha varit ett så kallat superspridarevenemang, hölls den 20 november. Det är flera dagar innan larmet från Sydafrika om den nya varianten spreds över världen.

Ingen av de smittade deltagarna har heller några kopplingar till resor från södra Afrika.

– Alla har spårats bakåt till samma privata träff den 20 november. Vi är säkra på att vi kommer hitta fler fall de närmaste dagarna som också kopplas till samma träff, säger Nicola Sturgeon enligt The Scottish Sun.

– Eftersom vi inte hittat några kopplingar till resor utomlands i dessa fall har vi skäl att anta att vi har samhällsspridning av omikron i Skottland.

Samtliga testades kring den 23 november och har isolerat sig i hemmen sedan dess. Inga av de smittade med den nya varianten uppges vara allvarligt sjuka.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under ett besök på ett biotekniskt laboratorium i Livingston i Skottland tidigare i år. I början av november stod Skottland värd för FN:s stora klimattoppmöte, nu utreds om smitta spridits under det.

Utreder koppling till Cop26

Hon uppger att smittspårarna även tittar på möjliga kopplingar till den jättelika klimatkonferensen Cop26 som avslutades i Glasgow den 12 november.

– Så här långt har vi inget som tyder på det. Det är inte omöjligt att vi kommer hitta en koppling, men tidsaspekten gör det osannolikt, säger Sturgeon.

Totalt har man nu hittat 22 fall av varianten omikron i Storbritannien.

I början av november samlades världens ledare och en tusentals andra i Glasgow i Skottland för FN:s stora klimattoppmöte Cop26. Här minglar politiker och andra beslutsfattare inne i lokalerna – och utanför samlades tusentals för att demonstrerar för klimatet. Nu undersöks om smitta kan ha spridits i folksamlingarna.

Även i Nederländerna har man nu hittat bevis för att varianten fanns i landet innan larmet. Myndigheterna uppgav på tisdagen att man hittat den i två prover som togs den 19 och 23 november, skriver AFP.

Det är oklart om dessa har någon koppling till resor.

Det kommer ta ett par veckor innan experterna vet mer säkert huruvida omikron är mer smittsamt än deltavarianten som just nu är den dominerande i Europa.

Dessutom är det också oklart om rapporterna från Sydafrika, som tyder på att varianten främst ger milda fall, stämmer. Även påverkan för vaccinen är hittills endast spekulationer.

Men rädslan för den nya varianten i kombination med den rekordvåg som redan dragit över Europa gör att flera regeringar nu aviserar nya restriktioner och ökar pressen på de ovaccinerade.

Löpsedlarna i Pretoria i Sydafrika larmar om den nya varianten.

Ska bötfälla pensionärer

I Grekland meddelade premiärminister Kyriakos Mitsotakis att man kommer bötfälla alla ovaccinerade över 60 år som inte bokar tid för den första sprutan innan den 16 januari.

Bötessumman är på 1 000 kronor och pengarna kommer läggas i en fond som ska användas till att finansiera sjukvården, uppger Mitsotakis.

– Detta beslut kommer rädda liv. Vaccin räddar liv, sa premiärministern i ett tv-tal uppger tidningen Greek Reporter.

– Det är främst de över 60 som tvingas läggas in på sjukhus. Tyvärr dör många av dem.

Mitsotakis tog också upp omikron och flaggade för att varianten snart med säkerhet kommer upptäckas även i Grekland.

Över en halv miljon greker över 60 år är fortfarande ovaccinerade.

Under hösten har antalet smittade ökar i Grekland. En av anledningarna tros vara att många greker fortfarande är ovaccinerade. På intensivvårdsavdelningen på sjukhuset Sotiria Thoracic Diseases i Aten märks ökningen av antalet svårt patienter sjuka med covid.

Både smitta och dödsfall har ökat kraftigt under hösten i Grekland. I början av oktober gick landet, med ungefär lika många invånare som Sverige, om oss i antalet döda.

Då låg bägge länderna strax under 15 000 döda.

Nu knappt två månader senare har Sverige 15 151 döda och Grekland 18 157.

Det senaste dygnet rapporterade Grekland 7 486 nya fall av smittan. 664 greker med covid-19 vårdas med respirator inom intensivvården, skriver Greek Reporter.

Enligt myndigheterna är drygt 80 procent av dessa ovaccinerade eller har endast tagit första sprutan.

Scholz för vaccintvång

Först ut i Europa med ett totalt krav på vaccinering var Österrike. Enligt ett lagförslag kommer man dela ut höga böter från den 1 februari nästa år till de vuxna och unga som väljer att inte vaccinera sig.

Nu uppger Tysklands tillträdande Olaf Scholz att han personligen är för obligatorisk vaccinering mot covid-19, skriver The Guardian.

Enligt Der Spiegel vill han se ett vaccintvång med start i slutet av februari och är redo att göra upp med andra partier för att få en majoritet för detta.

Även i andra delar av Europa fortsätter vågen av rekordsmitta skörda offer. I Polen rapporterade man 526 dödsfall under tisdagen, den högsta siffran sedan i april enligt Polskie Radio.

Landets hälsominister Adam Niedzielski säger att man förväntar sig att den fjärde vågen når sin topp i december med upp till 35 000 dagliga fall. Just nu ligger sjudagarsgenomsnittet på 23 191 fall.

I Ryssland rapporterade man 1 229 dödsfall under tisdagen. Samtidigt verkar smittoläget stabiliserats efter toppen tidigt i november. Trots detta meddelade myndigheterna under tisdagen nya flygregler.

Inresande från vissa länder måste nu sitta i karantän i 14 dagar innan man får vistas i samhället. Man avråder också alla ryssar från nyårsresor.

Även vårt grannland Norge har sett en uppgång den senaste tiden. Under måndagen rapporterar huvudstaden Oslo det högsta antalet smittade hittills i pandemin med 831 nya fall.

– Det är en krävande situation som skapar oro och bekymmer säger kommunalrådet Raymond Johansen på en pressträff enligt VG.

– Nu sprids omikron i världen. det är mycket vi inte vet om den varianten, exempelvis om vaccinerna verkar lika bra mot det nya viruset. Vi vet inte heller hur den kommer slå mot Norge i vinter. Situationen är i dag dock annorlunda än tidigare. Den är skör och oförutsägbar, men vi har kontroll, säger Johansen.

Påverkar inte svensk strategi

Omikrons framfart kommer inte att påverka Sveriges coronastrategi säger Anders Tegnell till AFP.

– Det är fortfarande samma sjukdom. Vi har all anledning att tro att de åtgärder vi haft förut kommer att fungera även med den här varianten, säger Tegnell.

– I vilken utsträckning vaccinet kommer att skydda mot varianten är kanske det främsta orosmolnet just nu.

Anders Tegnell säger att det är troligt att Sverige får en ny våg, men att sjukvården inte kommer att drabbas lika hårt eftersom så många är vaccinerade.

Så här ser den ut, den nya coronavarianten som sprider skräck i världen. Bilden är framtagen av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Bekräftat antal smittade och döda i världen

Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE, och de svenska siffrorna är från Folkhälsomyndigheten. Kartan uppdateras dagligen.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Läkaren som upptäckte omikron: Världen överreagerar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Skottland

Grekland

Storbritannien

Omikron