Jättekärnkraftverket "bortom kontroll"

TT-AFP

Publicerad 2022-08-03

Rysk soldat på plats vid det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Bilden är tagen i maj.

Situationen vid Europas största kärnkraftverk, ryskockuperade Zaporizjzja i Ukraina, är ”fullständigt utom kontroll”, varnar chefen för internationella atomenergiorganet IAEA.

– Vi är inte säkra på att kraftverket får allt det behöver.

Zaporizjzja, beläget i landets sydöstra del, har varit ockuperat av ryska styrkor sedan invasionens inledning. Anläggningen, störst i hela Europa, drivs dock fortfarande av ukrainsk personal.

Rafael Grossi, chef för IAEA, säger att läget vid Zaporizjzja blir farligare för var dag som går.

Från IAEA:s håll har man försökt skicka en delegation till kärnkraftverket, men utan framgång. Ukraina anser att det skulle ge den ryska ockupationen legitimitet. Rossi fortsätter dock att vädja till såväl Ryssland och Ukraina att låta experter besöka kraftverket för att en kärnkraftsolycka ska kunna undvikas.

– Varje princip för kärnsäkerhet har överträtts vid kärnkraftverket. Det som står på spel är extremt allvarligt och extremt farligt, säger Grossi.

Leveranskedjan avbruten

Det finns många säkerhetsproblem vid kärnkraftverket, ett av de allvarligaste är att leveranskedjan för utrustning och reservdelar har brutits, enligt Grossi.

– Vi är inte säkra på att kraftverket får allt det behöver, säger han och fortsätter:

– När man sätter ihop allt detta har du en lista över saker som aldrig borde hända vid en kärnkraftsanläggning.

Ryska styrkor ockuperade också Tjernobylverket i fem veckor innan de drog sig tillbaka i slutet av mars. Grossi besökte platsen i april och beskrev då säkerhetssituationen som ett ”blinkande rött ljus”. Därför är det så viktigt att IAEA får tillgång till Zaporizjzja, säger han.

Riskfyllt område

Enligt IAEA-basen är frågan komplex och den kräver ”förståelse och samarbete” mellan en rad aktörer, däribland Kiev, Moskva och FN.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har anklagat Ryssland för att använda atomkraftverket som en bas för att ”beskjuta ukrainare med vetskapen om att de inte kan eller kommer att skjuta tillbaka eftersom de riskerar att träffa en kärnreaktor eller ett förvaringsutrymme för radioaktivt avfall”.

En stor del av Zaporizjzja-regionen befinner sig under den ryska ockupationsmaktens kontroll.