Malis regering: 130 dödade i attacker i helgen

TT-AFP

Publicerad 2022-06-20

Kanadensiska soldater nära FN:s militärbas i Gao, Mali. Arkivbild.

Över 130 civila dödades i attacker i centrala Mali under helgen, uppger landets regering. Även en FN-soldat dödades i staden Kidal.

Det stora antalet döda civila är en dramatisk ökning från de uppgifter som rapporterades om tidigare under måndagen då omkring 20 människor uppgavs ha förlorat livet.

Malis regering anklagar jihadister för att ligga bakom attackerna. Sedan 2012 har Mali bekämpat ett uppror av grupper med kopplingar till jihadistiska terrorgrupper. Landet styrs sedan augusti 2020 av en militärjunta.

Efter attackerna rapporteras även en FN-soldat från Guinea ha dödats av en mina i närheten av staden Kidal. Enligt en källa till AFP tillhörde soldaten den guineanska gruppen i Minusma och avled enligt uppgifter av sina skador på sjukhuset i Kidal.

FN har runt 13 000 soldater i Mali genom insatsen Minusma, bland dem svenskar. Den fredsbevarande styrkan är en av FN:s största och anses vara en av de farligaste. Hittills har 175 FN-soldater dödats i attacker sedan Minsuma bildades 2013.