Biden ber för offren och de anhöriga i Uvalde

TT

Publicerad 2022-05-29

President Joe Biden och hans hustru Jill Biden vid minneslunden utanför skolan Robb elemantary i Uvalde, Texas.
President Joe Biden och hans hustru Jill Biden vid minneslunden utanför skolan Robb elemantary i Uvalde, Texas.

Ett samhälle i sorg tog emot USA:s president Joe Biden, när han på söndagen besökte Uvalde i Texas där 19 skolbarn och två lärare mördats av den 18-årige gärningsmannens kulor.

Justitiedepartementet meddelar att polisens agerande ska utredas.

USA:s statschef och hans hustru Jill Biden ville försöka lindra sorgen och ilskan i Uvalde efter massakern på skolan Robb elementary i tisdags.

I en stillsam promenad stannade de två vid vart och ett av de minnesfoton av offren i en minneslund utanför skolan. Porträtten var inramade av växter i grönt och vitt, medan de närvarande bar mörkt; Biden höll länge om skolans rektor Mandy Gutierrez, för att sedan privat träffa dödsoffrens närmaste anhöriga, föräldrar och syskon och andra närstående. De deltog också i en gudstjänst på söndagen.

Vita huset sade inför besöket att Biden inte skulle uttala sig offentligt under besöket. Presidenten uttalade sig dock inför resan om behovet av skärpta vapenlagar, något han upprepat flera gånger tidigare.

– Vi kan inte lagstifta mot tragedier, det vet jag, men vi kan göra Amerika säkrare. Vi kan göra det som vi måste göra för att skydda människors liv, våra barns liv, sade Biden i ett tal på ett universitet i Delaware.

Federal utredning

Tragedin i Uvalde förstärks av polisens långsamma ingripanden mot gärningsmannen som barrikaderade sig i en skolsal.

Trots mobilsamtal från en elev i ett angränsande rum som vädjade om en polisinsats så väntade polis på att storma skolsalen. Ett felaktigt beslut, enligt Texas ansvarige för säkerhet i delstaten.

En utredning om polisens agerande ska genomföras av justitiedepartementet, meddelades det på söndagen. Men fler frågor och i USA kontroversiella motsättningar dryftas samtidigt – bland dem de olika formerna av vapenlagar.

Biden anlände till Texas i samband med att den amerikanska vapenlobbyn NRA höll sin årliga, gigantiska mässa i Houston. Flera högt uppsatta politiker, inklusive tidigare presidenten Donald Trump, valde att tala på mässan trots skolmassakern.

Flera besök

För Biden är det andra besöket på två veckor på en plats där en gärningsman skjutit för att döda.

Tidigare har han rest till Buffalo i delstaten New York. Tio personer dödades i ett mataffär den 14 maj av en 18-årig gärningsman som uttryckt rasistiska och högerextrema åsikter.

Samtidigt som presidentplanet flög mot Texas rapporterade nyhetsbyrån AP om en skjutning i delstaten Oklahoma. Minst en person dödades och sju skadades när en gärningsman öppnade eld på en festival som hölls i orten Taft.

Polis i Muskogee county sade på söndagen att omkring 1 500 personer hade befunnit sig på festivalen när gärningsmannen öppnade eld.

Rättad: I en tidigare version angavs fel antal dödsoffer vid Robb elementary.

Ämnen i artikeln