Moderaterna: ”Uppenbart att regeringen kört fast”

Moderaterna dömer ut Socialdemokraternas nya rättspolitiska riktlinjer.

Talespersonen Johan Forssell anser att gängen ska bekämpas med samma lagar som används för terrorister.

– Rättsstaten måste slå ner sin hårda järnnäve i bordsskivan med full kraft, säger han.

Socialdemokraterna lägger inför sin partikongress fram riktlinjer för en ny rättspolitik. Moderaternas talesperson i rättsfrågor, Johan Forssell, är inte imponerad. Han ifrågasätter inte att S har goda intentioner men han anser att det krävs helt nya verktyg för att stoppa gängkriminaliteten.

– Det är uppenbart att den här regeringen har kört fast. Mikael Damberg har flera gånger lovat att det ska bli bättre, tyvärr har det bara blivit sämre och sämre, säger han.

Använd terrorlagar

Enligt Johan Forssell är Sverige det land i Europa som har störst problem med gängkriminalitet samtidigt som vi har den svagaste lagstiftningen på rättsområdet.

För att bryta utvecklingen vill han kunna använda lagstiftning som är kopplad till terrorism. Han nämner avlyssning av gängmedlemmar utan att det finns en konkret brottsmisstanke, samt att göra det straffbart att vara medlem i ett gäng. Ett annat M-förslag är att göra det möjligt att vittna anonymt. På så vis skulle man kunna komma runt den tystnadskultur som råder i gängmiljöer.

Delar du bilden av att en växande segregation är grundorsaken till att kriminaliteten breder ut sig?

– Vänstern vill få det till att det är den ekonomiska ojämlikheten som ligger bakom. Jag är skeptisk till den förklaringen. Utanförskap kan skapa en grogrund men det handlar också om föräldraansvar, normer, värderingar och kultur.

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson.
Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson.

Alltid någon annans fel

Mikael Damberg lyfter fram att Alliansregeringen drog ner kraftigt på polisutbildningen och att det är orsaken till att det är för få poliser i dag. Har han rätt?

– För den här regeringen är det alltid någon annans fel. De har ändå styrt i sju års tid, säger Forssell.

Han säger vidare att under Alliansens tid så skedde det en kraftig utbyggnad av polisen. För första gången fick Sverige över 20 000 poliser. Anledningen till att utbildningen drogs ner var att polisen själva bedömde att det inte behövdes fler utbildningsplatser.

– Jag arbetade inte med rättsfrågor då men kan ändå vara självkritisk. Det man borde ha gjort var att sätta upp ett nytt mål, att 20 000 bara var början. Då hade man också haft fler platser på polisutbildningen. Det borde man satt upp redan 2014–2015 och det är ett ansvar vi delar med Socialdemokraterna.

Liberalerna lade samma förslag

Liberalerna reagerar på Dambergs uttalande i Aftonbladet om att det ska bli lättare att vräka kriminella från sina hyresrätter. Partiet lade nyligen just det förslaget och fick då kritik från S enligt bostadspolitiske talespersonen Jakob Olofsgård.

– Vi har försökt få med oss riksdagen om att det måste bli enklare att vräka kriminella. Nu är det upp till bevis för S att stödja den motion som vi har lagt i riksdagen om exakt det här, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE