Bakslag för trädvandalen – Malmöträd överlever

Av:  TT

Malmö stad har plastat in vandaliserade träd vid Botildenborgs vattentorn på Rosengård i Malmö. Arkivbild.
Malmö stad har plastat in vandaliserade träd vid Botildenborgs vattentorn på Rosengård i Malmö. Arkivbild.

250 träd i Malmö vandaliserades i vintras. Träden plåstrades om och nu kommer glädjande nyheter – de flesta verkar ha klarat sig.

Under vintern härjade en eller flera trädvandaler i Malmö. Den första anmälan om skadegörelse på allmän mark och på kyrkogårdar kom i november och på några månader skadades runt 250 träd genom att delar av barken skalades av.

Att så många av de skadade träden klarat sig bra beror enligt Mattias Thelander, landskapsarkitekt på gatukontoret i Malmö, bland annat på att de snabbt lindades in i plast.

– Jag kollade med en konsult i veckan. De vi tittade på såg bra ut, säger han till Sydsvenskan.

Efter trädattackerna beslutade politikerna i Malmö stad att plantera ett nytt träd för varje träd som blivit vandaliserat. Totalt 250 träd. De första sattes symboliskt i marken i mars. Resten kommer att planteras nu under hösten.

– De kommer att spridas runt i stan och jag vet att runt 65 träd ska planteras i Västra innerstaden, bland annat i Pildammsparken, säger Mattias Thelander.

I mars greps tre pojkar misstänkta för skadegörelse på träd vid Bulltoftaparken, men enligt Sydsvenskan stämmer inte den skadegörelsen omedelbart överens med hur de andra har gått till och pojkarna tros därför inte vara ansvariga för den mer omfattande vandaliseringen.

Publisert: