Landets bästa rastplatser – län för län

Av:  TT

Sveriges bästa rastplatser har traditionsenligt utsetts.
Sveriges bästa rastplatser har traditionsenligt utsetts.

Nu har Sveriges bästa rastplatser utsetts, län för län. Här är hela listan.

Det är M Sverige, tidigare Motormännen, som har gjort undersökningen. Vägombud från varje län i Sverige har inspekterat, granskat och kommit fram till en vinnare. Totalt 300 rastplatser har bedömts utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning och skötsel, skriver riksförbundet i ett pressmeddelande.

Rastplatserna inventeras två gånger per säsong och de så kallade vägombuden kollar på vilka parkeringsmöjligheter som finns, hur säkert det känns, tillgång till toaletter, lekutrustning, promenadstråk och belysning. Skötsel och hygien har också inspekterats. De fel som hittas anmäls till Trafikverket så att de kan åtgärdas.

Att rastplatserna är inbjudande är inte bara en trivselfråga, menar riksförbundet, utan det handlar också om trafiksäkerhet.

”Trygga och välskötta rastplatser är viktiga för trafiksäkerheten eftersom de inbjuder till att ta pauser. En trött förare är lika farlig som en onykter förare”, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på riksförbundet M Sverige, i pressmeddelandet.

Vinnarna kommer att få en plakett med texten ”Länets bästa rastplats 2022” uppsatt.

Publisert:

Ämnen i artikeln