Ann Linde

Fejkmejlet som lurade Ann Linde

Av: 

TT

NYHETER

Utrikesminister Ann Linde lurades nyligen att delta i ett telefonsamtal med två ryska busringare. Förfrågan kom i form av ett mejl från en okänd domän.

”Jag är besviken på hur lätt det var att lura ministern,” skriver Leonid Volkov, medarbetare till oppositionsledaren Aleksej Navalnyj till TT.

”Det är rätt enkelt att få tag på mig”.

Mejlet till utrikesdepartementet från personer som uppgav sig vara Leonid Volkov och Julia Navalnaja.
Mejlet till utrikesdepartementet från personer som uppgav sig vara Leonid Volkov och Julia Navalnaja.

Enligt UD:s presstjänst kom samtalet till efter en ”officiell förfrågan”. TT har nu begärt ut förfrågan. Det visar sig vara ett mejl som har kommit till utrikesdepartementet den 12 februari.

I mejlet presenterar sig komikerna som Julia Navalnaja och Leonid Volkov, hustru respektive nära medarbetare till den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. De ber om ett telefonsamtal med Sveriges utrikesminister.

Utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens EU-möte i Luxemburg.

”UD kommenterar inte”

De tackar också Linde för hennes stöd till ryssarnas kamp för mänskliga rättigheter och ber om att få diskutera den humanitära hjälpen och de framtida sanktionerna.

Linde själv har inte kommenterat uppgifterna. I en skriftlig kommentar till TT skriver UD:s presstjänst att ”UD kommenterar inte detaljer kring förberedelserna av utrikesministerns samtal. Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal. Dessa har följts men var tyvärr inte tillräckliga i det här fallet.”

En detalj man missade är att mejlet kom från en domän som slutar på ”@navalny.team” medan de mejl som Navalnyjs medarbetare använder är kopplade till domänen ”@navalny-team.org”. Kontaktuppgifter till Navalnyjs medarbetare finns på stabens officiella hemsidor.

Leonid Volkov, en nära medarbetare till den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

”Jag bor i Litauen”

Den riktige Leonid Volkov berättar för TT att det polska nummer som uppges i mejlet inte tillhör honom.

”Det numret är polskt, och jag bor i Litauen. Jag var besviken över att det gick så lätt lura ministern med tanke på hur lätt det är att komma i kontakt med mig.”

”Dessutom har jag under vintern och våren varit inblandad i en våg av fejkade uppringningar och det har rapporterats mycket i medierna”, skriver Leonid Volkov till TT.

”Samtidigt ska vi inte glömma – Linde är inte en brottsling i den situationen utan ett offer”, tillägger Volkov.

Sverigedemokraterna anmälde Ann Linde (S) till konstitutionsutskottet (KU) och vill att KU granskar rutinerna på UD och utrikesministern Ann Lindes (S) styrning av departementet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

SD anmäler lurad Linde till KU

Ann Linde lurad av ryska skämtare

ÄMNEN I ARTIKELN

Ann Linde

Aleksej Navalnyj

Utrikesdepartementet