Flera ville glittra som en drottning

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-13

Marie-Antoinettes armband sålt för drygt 70 miljoner

Flera ville smycka sig som en drottning.
När Marie-Antoinettes diamantarmband gick under klubban nästan fyrdubblades priset.

Den franska drottningen dog i giljotinen 1793 på Place de la Révolution, nuvarande Place de la Concorde, i Paris.
Men innan dess skickade hon ett brev från fängelset i Tuilerierna till sin dotter Maria Theresia i Österrike och skrev att en träkista med juveler skickats till henne för att vara i säkert förvar.

De har funnits i släkten sedan dess.

Marie Antoinette avbildad av konstnären Élisabeth Vigée Le Brun. På hennes handled syns ett armband som inte är så olikt det som nu har sålts på auktion – för drygt 70 miljoner.

112 diamanter

Auktionshuset Christie’s uppskattade värdet på juvelerna från två miljoner schweizerfranc, motsvarande 18 913 781 kronor, och uppåt.

Nu blev det totala priset med kommission, nästan åtta miljoner schweizerfranc. I svensk valuta cirka 70 548 405 kronor, skriver Reuters.
Armbanden har tre rader med totalt 51 diamanter och ett spänne smyckat med fem diamanter på vardera armband. Allt som allt 112 diamanter på de två armbanden.

Det vinnande budet kom från en köpare, som vill vara anonym, via telefon.
Vid samma tillfälle auktionerades ett rubin- och diamantarmband i art deco. Det gavs av den abdikerade Edvard VIII, hertigen av Windsor, till hans Wallis Simpson på den första årsdagen av deras bröllop. Det förblev osålt.

ANNONS