USA lovar ersättning för drönarattack i Kabul

Av:  TT-AP

Förödelse efter drönarattacken i Kabul, då tio civila dog.
Förödelse efter drönarattacken i Kabul, då tio civila dog.

USA kommer att betala ut ersättning till släktingarna till de tio civila som dödades i den drönarattack i Kabul som senare beskrevs som ett ”tragiskt misstag”.

Det uppger försvarshögkvarteret Pentagon, som även uppger att de ska hjälpa de överlevande familjemedlemmarna att komma till USA.

Drönarattacken utfördes den 29 augusti, i samband med USA:s tillbakadragande från Afghanistan. Amerikansk militär uppgav då att målet var en självmordsbombare i Kabul och försvarade till en början attacken. Men när fler uppgifter blev kända tvingades militären medge att samtliga som dödades– tio totalt, sju av dem barn – var civila offer. Nio av dem tillhörde, enligt amerikanska uppgifter, samma familj.

– Attacken genomfördes med en genuin övertygelse om att det skulle stoppa ett nära förestående hot mot våra soldater och de som evakuerades, men det var ett misstag, sade toppgeneralen Kenneth McKenzie i september.

En av de dödade arbetade åt en amerikanska hjälporganisation, NEI, och beskedet om ersättning kommer efter det att företrädare för organisationen träffat medarbetare till försvarsminister Lloyd Austin.

Publisert: