Hallengrens ilska: ”Farliga signaler”

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att alla riksdagsledamöter har ett ansvar att vaccinera sig – vilket minst sju sverigedemokrater har avstått från att göra.

– Man skickar ut farliga signaler, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Under tisdagen berättade Dagens Nyheter om fyra riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna som inte vaccinerat sig mot covid-19. Ytterligare tre SD-ledamöter är inte fullvaccinerade, visar Aftonbladets enkät som publicerades i dag lördag.

Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet, har lyft frågan om vaccinerade riksdagsledamöter. Han hoppas att de andra gruppledarna från respektive parti ska svara på hur många i varje riksdagsgrupp som är vaccinerade.

Att det finns ledamöter som inte är vaccinerade är någonting som även socialminister Lena Hallengren har reagerat på och riktar särskilt fokus på Sverigedemokraterna.

– Man måste förstå vad det här ger uttryck för, ett av partierna i Sveriges riksdag med många sympatisörer skickar signaler som blir väldigt farliga, säger Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).

”Alla partier måste ta ansvar”

Lena Hallengren säger att alla har ett ansvar för sin egen skull men även för sin omgivning. Hon vill inte gå in på enskilda riksdagsledamöter utan uttrycker att varje parti måste ta sitt ansvar.

– Nu är det företrädare för ett parti som uppenbart tycker att man inte kan tala om ifall folk har vaccinerat sig eller inte. Det är en fråga för ett helt parti att ta ansvar. Jag tänker på Sverigedemokraterna. Jag uppfattar att alla andra partier tar ansvar att uppmuntra och uppmana till vaccination, säger Lena Hallengren.

– Sveriges uppgift är att öka vaccinationstäckningen i hela landet för att se till att vi kan fortsätta ut ur den här pandemin, säger Lena Hallengren.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna.

Publisert:

LÄS VIDARE