Uppgifter: SD-tjänsteman vill införa ”svenska zoner”

En tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli är aktiv i vit makt-rörelsen, avslöjar tidningen Expo.

Mannen ska vara aktiv i en organisation som riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) kallat nazistisk – och jobbar aktivt för att skapa så kallade ”svenska zoner”.

Mannen stängs nu av från sitt arbete under tiden som partiets utredning pågår, uppger partiet för Aftonbladet.

Riksdagshuset.
Riksdagshuset.

Den 55-årige tjänstemannen är sedan ett år tillbaka politiskt sakkunnig på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Parallellt med sitt arbete för SD ska mannen ha samröre med den rasideologiska organisationen Det fria Sverige, DFS, enligt tidningen Expo.

Han ska ha medverkat på minst ett medlemsmöte parallellt med arbetet i riksdagen. Enligt tidningen arbetar han aktivt för att skapa lokala separatistiska ”svenska zoner”.

Mattias Karlsson (SD): ”Nazister”

SD:s riksdagsledamot Mattias Karlsson kallade 2019 ledarskapet i DFS för nazister. Detta efter att de i en podd pratat nedsättande om hans partner.

Organisationen grundades 2018 av personer med mångårigt engagemang i nazistorganisationer som exempelvis Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti bakom sig, enligt Expo.

Expo har granskat flera inlägg som mannen gjort i grupper och i sociala medier.

Han skriver i ett inlägg om ett skogsbesök. Mannen skriver att hälften av alla personer han möter är ”araber eller från andra utomeuropeiska länder”.

Han tillägger ”att det inte går att befinna sig någon enda stans i landet, utan att ständigt bli påmind om att befolkningen håller på att bytas ut”.

SD-tjänstemannen har även själv arbetat för att skapa platser för ”svenskar”.

Syftet med projektet Svenska zoner är enligt Expos uppgifter att skapa lokala ”maktherravälden” och vänder sig till ”svenska patrioter”.

”Det innebär även att sådana krafter tar över makten, eller skaffar sig väsentligt inflytande i, lokalt föreningsliv, kulturliv, näringsliv, idrottsverksamhet, skolor, kyrkor o.s.v.”

SD svarar

Expo har varit i kontakt med den utpekade SD-tjänstemannen.

Han säger att han i egenskap av anställd inte kan uttala sig utan att all kontakt måste gå via SD:s pressavdelning.

– Som privatperson hade jag gärna svarat på allt tänkbart. Men som sagt, det här får du filtrera genom vår pressavdelning, så får de i så fall tala om för mig om, och i så fall om vad, jag får prata med er om, säger han till Expo.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna som återkommer i ett mejlsvar. Partiet skriver att tjänstemannen stängts av och kommer att vara det medan en utredning pågår.

”När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara verksam inom partiet. Tjänstemannen har blivit arbetsbefriad och kommer vara avstängd från sin arbetsplats under hanteringens gång”, skriver Christian Krappedal, pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

Publisert: