SD-toppen kallar vaccinet för giftspruta

Riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) jämför vaccinet mot covid-19 med en giftspruta.

I ett inlägg på Facebook varnar han för riskerna ”med detta så kallade vaccin”. Onödigt och dumt, tycker partiet.

– Jag hänvisar till massvis med forskare som säger att barn som smittas inte blir sjuka, säger Richthoff.

I en lokal grupp på Facebook skriver Roger Richthoff att han funderar över ”vaccineringen av barn i skolorna”, enligt P4 Sörmland.

Nu erbjuds barn vaccin i skolan och ”i dag kan många barn bli så påverkade att de aningslöst tar en första giftspruta mot covid-19”, skriver Richthoff.

– Jag vill ju spetsa till det litegrann. Det är både kända läkare, virologer och immunologer som doktorerat i cellbiologi bland annat, och de är ju oerhört kritiska till detta, säger han till radion.

– Man gör en injektion man inte vet verkan av, och därmed skulle det kunna handla om en giftinjektion.

Roger Richthoff (SD).
Roger Richthoff (SD).

”Nackdelarna överstiger med råge nyttan”

I inlägget skriver Richthoff vidare att han gjort vad han kunnat för att informera andra om att barn oftast inte drabbas särskilt hårt av covid-19.

Han och människor i hans närhet har ”upplyst sina barn om riskerna med detta så kallade vaccin”. Han skriver att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framför allt för barn”.

När Aftonbladet når honom vill han inte kommentera inlägget. Han är upptagen med att planera kommande möten med försvarsutskottet i riksdagen.

– Jag hänvisar till massor med forskare som säger att barn som smittas inte blir sjuka. Och blir de sjuka blir de väldigt lindrigt sjuka. Det är det som är poängen i det hela, säger han.

Arkivbild på coronavaccin.
Arkivbild på coronavaccin.

Saknar debatt kring vaccin

Roger Richthoff lyfter fram forskare som ifrågasätter Folkhälsomyndighetens rekommendation om att erbjuda vaccin till barn från tolv år.

Han saknar en debatt kring vaccineringen – särskilt av barn som sällan blir svårt sjuka.

– Det finns forskare, immunologer, som är mycket, mycket kritiska till det här. På andra sidan sitter de som tycker att det här är jättebra. När man nu ska vaccinera barn, det ifrågasätter jag, säger han.

– Men min stora poäng är, var är den offentliga debatten?

Vaccinen testas noggrant

Folkhälsomyndigheten menar att vaccinerna mot covid-19 är noggrant testade för att ”skydda mot allvarlig sjukdom och vara säkra att använda”.

”Det finns mycket kunskap om vaccinet Comirnaty och det är också det vaccin som har använts mest när det gäller vaccination av barn i åldern 12–15 år”, skriver de på sin hemsida.

Enligt myndigheten kan barn bli allvarligt sjuka, och därför erbjuds alla över tolv år att vaccinera sig.

SD: ”Onödigt och dumt”

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Bäckstöm Johansson håller inte med.

”Roger Richthoffs ordval är både polariserande, onödigt och dumt där hans ordval får stå för honom. Sverigedemokraterna står bakom de rekommendationer och riktlinjer som angivits av Folkhälsomyndigheten. Alla måste få chansen att bilda sig en egen uppfattning och vaccineringen måste bygga på frivillighet, vi är övertygade om att den spelar en avgörande roll i bekämpningen av viruset och pandemin”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE