Roger Richthoff

SD-topp petas efter Rysslandshyllning

Av: 

Emanuel Silva

NYHETER

Riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) har spridit rysk propaganda på sociala medier, rapporterar Expo.

Nu petar partiet honom från riksdagslistan – vilket Richthoff menar är felaktigt.

– Jag har inte blivit petad och vill inte vara med på någon riksdagslista framåt, säger han.

Roger Richthoff.
Roger Richthoff.

Den 20 mars spred SD-politikern Roger Richthoff rysk propaganda då han delade ett videoklipp på Facebook, rapporterar Expo. Nu petas han från partiets riksdagslista inför valet senare i år.

”Det är sorgligt att se hur en kunnig och erfaren person skämmer ut sig på det här sättet. Han kommer inte att få förnyat förtroende utan får lämna riksdagen i samband med valet”, skriver Henrik Vinge i en kommentar till TT.

När Aftonbladet når Roger Richthoff under tisdagskvällen säger han att det är helt felaktigt att han har blivit petad.

– Under 2018 meddelade jag partiets dåvarande gruppledare Mattias Karlsson att jag ville bli avlöst år 2022. Jag vill inte vara med på någon riksdagslista framåt, säger han.

Desinformation och konspirationsteorier

I klippet som Richthoff spridit tackas Ryssland för att ha invaderat Ukraina. Desinformation om biologiska vapen samt konspirationsteorier med antisemitiska budskap förekommer i klippet.

Vidare sprids budskap om att Ryssland, efter åtta år av etnisk rensning och folkmord, räddar det ukrainska folket genom invasionen visas.

”Även om en del är tveksamt trovärdigt så är det ett faktum att såväl presidenten i Ukraina som USA, förnekade alla påståenden om bio-labb i Ukraina. Nu har den bubblan spruckit”, skriver Richtoff vid delningen av klippet.

SD godtar inte förklaringen

Till Aftonbladet säger Roger Richthoff att det var fel av honom att dela klippet.

– Jag tittade inte på hela videon. Det var jävligt slarvigt att jag gjorde så. Det var fel och inte bra.

Richthoff uppger för Expo att han genom att dela klippet ville ”tala om att det pågår desinformation från båda sidor”.

Men Sverigedemokraterna godkänner inte den förklaringen.

”Det är ansvarslöst av Richthoff att dela vidare filmer som han inte själv tittat på eller förstått. Han visar gång på gång uselt omdöme i sociala medier”, uppger partiets gruppledare Henrik Vinge för TT.

Tidigare kontroversiella uttalanden

Richthoff har tidigare delat kontroversiellt innehåll på Facebook. I oktober förra året jämförde han vaccinet mot covid-19 med en ”giftspruta”, vilket P4 Sörmland var först att rapportera om.

Han skrev även att vaccinets nackdelarna ”med råge” överstiger fördelarna. Vilket helt går emot Folkhälsomyndighetens uppgifter. SD:s vice gruppledare sa till DN att uttalandet var ”polariserande och dumt”.

En månad senare ska han i flera inlägg ha skrivit att "Sverige befinner sig i ett lågintensivt inbördeskrig" samt att "det största hotet mot vår kultur och sätt att leva finns inom landets gränser", enligt P3 Nyheter.

I februari tidigare i år gästade han den högerextrema kanalen Perspektiv.

Roger Richthoff sitter i riksdagens försvarsutskott och han var tidigare varit partiets försvarspolitiske talesperson. Han har suttit i riksdagen sedan 2014.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Roger Richthoff

Sverigedemokraterna

Ryska invasionen

Desinformation