Många saknas efter glaciärras i Alperna

Martin Mederyd Hårdh/TT

Madeleine Bäckman/TT

Publicerad 2022-07-04

Många personer saknas efter en olycka som skedde i ovanligt höga temperaturer i italienska Alperna på söndagen. Sju personer är bekräftat döda.

En del av en glaciär på Marmolada, den högsta bergstoppen i italienska Dolomiterna, bröts av och föll ned över en populär klättrings- och vandringsled. Där fanns många människor, bland annat stora sällskap sammankopplade med rep som sveptes med.

Man försöker ännu reda ut hur många som drabbades. Under måndagen har antalet bekräftade dödsoffer stigit till sju.

Myndigheterna hade vid ett tillfälle räknat till 30 personer som de inte kunde få kontakt med. På måndagseftermiddagen handlar det om totalt 19 personer – elva italienare och åtta personer från andra länder, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Ansa.

– En lavin av snö, is och sten träffade en tillträdesväg vid ett tillfälle där det fanns flera sällskap i rep, varav flera sveptes iväg, säger räddningstjänstens talesperson Michela Canova till AFP.

Snabbt störtande massor

De väldiga massorna uppges ha störtat nedför bergssluttningen i en hastighet av 300 kilometer i timmen.

Tre av de döda var italienare och en var tjeck. Två personer, en man och en kvinna, har ännu inte identifierats.

De människor som saknas är från Tjeckien, Rumänien, Österrike och Frankrike. Sveriges utrikesdepartement sade till TT på måndagskvällen att man inte hade några uppgifter om drabbade svenskar.

En källa som deltar i utredningen av olyckan beskriver det som en ”ofattbar katastrof”, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Källan säger att det kommer att vara svårt att fastställa hur många som förolyckades, sett till hur hårt åtgångna de lär vara av is och stenar.

Kan bero på klimatförändringar

Det var en så kallad sérac som bröts loss och föll, ett slags torn av is som bildas till följd av sprickor i glaciärer.

Temperaturen uppe på berget har varit ovanligt hög, då den uppmättes till uppemot tio plusgrader på 3 000 meters höjd på söndagen. Det kan dels ha bidragit till olyckan och dels försvårar det möjligheterna att bedriva räddningsarbete.

Italiens premiärminister Mario Draghi har rest till den närliggande orten Canazei med anledning av olyckan. I ett uttalande till italienska medier säger han att glaciärens kollaps ”utan tvekan är kopplat till den försämrade miljö- och klimatsituationen”.

En teori som den italienska vetenskapsprofessorn, Massimo Frezzotti, verksam vid Roma Tre-universitetet instämmer med. Till nyhetsbyrån AFP säger han att kollapsen orsakades av ovanligt varmt väder kopplat till den globala uppvärmningen.

– Det nuvarande tillståndet för glaciären är något vi förväntar oss att se i mitten av augusti, inte i början av juli, säger han.

Glaciärspecialisten Renato Colucci säger till italienska medier att en liknande kollaps kan ske igen eftersom temperaturerna legat långt över det normala i flera veckor.