Åtta äldre döda i Florida – av värmeslag

NYHETER

Efter orkanen Irma har delstaten Florida drabbats av omfattande strömavbrott.

Nu har åtta personer på ett ålderdomshem dött och polisen misstänker värmeslag – eftersom strömmen till luftkonditioneringen slagits ut.

– En sorglig situation, säger polischef Tom Sanchez.

Åtta personer på ett ålderdomshem i Hollywood, Florida har dött efter att orkanen Irma slagit ut strömmen till luftkonditioneringen, rapporterar AP.

Enligt polischef Tom Sanchez tros personerna ha dött av värmeslag. Över 100 personer ska ha evakuerats från ålderdomshemmet, rapporterar Daily Mail.

– Området är avspärrat och vi har inlett en förundersökning, säger Tom Sanchez.

Nu väcks oron för delstaten Floridas fyra miljoner pensionärer, detta mitt under omfattande strömavbrott i orkanen Irmas spår som kan pågå i flera dagar.

Polischef Sanchez kallar händelsen för ”sorglig”.

– Vi är alla beroende av att människorna som jobbar på de här anläggningarna kan garantera vård för våra sårbara, äldre invånare, säger han.

Guvernören kräver svar

Floridas guvernör Rick Scott kräver att Floridas räddningstjänst omedelbart kontrollerar samtliga äldreboenden och assistansboenden för att försäkra att patienterna är säkra. Han har även krävt att denna ”obegripliga” händelse utreds.

”Jag kräver svar”, twittrar guvernören.

Ålderdomshemmet i fråga har i ett uttalande bekräftat att orkanen Irma slagit ut ventilationen – exakt hur dödsfallen sedan kunde ske är under utredning. Polischef Sanchez säger att man i nuläget inte utesluter något, inklusive kolmonoxidförgiftning.

Polisen kommer även att undersöka hur många fönster som varit öppna på ålderdomshemmet.

Minst fem personer ska ha dött av just kolmonoxidförgiftning i Florida-städerna Orlando, Miami och Daytona Beach. Över ett dussin andra vårdas för skador orsakade av de giftiga gaserna.

Många döda efter orkanen

Dödsfallen i Florida har inträffat samtidigt som invånarna nu försöker återgå till det normala efter orkanen Irmas förödelse. Bortsett från de åtta döda pensionärerna har minst fjorton personer till dött i Florida, samt ytterligare sex personer i delstaterna South Carolina och Georgia.

I Karibien har minst 38 personer dött efter orkanen Irma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Florida

Miami

Karibien