Nytt paket med gröna miljarder i Norge

Av:  TT

Norges regering lägger fram ett paket på 27 miljarder norska kronor för att stimulera näringslivet efter coronakrisen. I paketet ingår en satsning på 3,6 miljarder inriktad på grön omställning.

– Paketets syfte är att få fart den norska ekonomin och hjälpa oss ut ur coronakrisen, säger statsminister Erna Solberg vid en presskonferens i Oslo.

Pengarna i paketet ska gå till extra åtgärder för att stötta näringslivet och samtidigt få ned klimatutsläppen i Norge. Pengarna ska användas både till forskning och till finansiering av olika projekt.

Framtida kompetens

Bland de föreslagna åtgärderna finns lönestöd för företag som tar tillbaka permitterad personal, pengar för att stimulera byggbranschen och pengar till utbildningsplatser för att säkra framtida kompetens.

– Jag tror att satsningen på kunskap och kompetens långsiktigt kommer att ha den största betydelsen. Det kanske inte är mest pengar men det kommer att bidra till att lyfta norsk ekonomin fram emot 2030, säger Erna Solberg till TT.

TT: Är Norge på grund av sina stora oljefonder bättre rustade att möta utmaningen av coronakrisen?

– På ett är vi det. Vi slipper ju att låna pengar som vi sedan måste betala tillbaka. Vi får ju ingen stor skuld. Det ger oss mer lite mer handlingsutrymme.

Tillbaka i jobb

Pengarna har ett fokus på att stimulera det privata näringslivet och få människor tillbaka i jobb.

– Jobb är grunden för välfärden. Antalet som jobbar är grunden för samhällets bärkraft, säger Erna Solberg.

I paketet lyfter regeringen också fram en satsning på miljö och klimat. Den största delen av miljösatsningen, två miljarder kronor, går till den statliga företaget Enova, som ska arbeta med teknikutveckling inom industrin.

– Vi ska skapa en grön väg ut ur krisen, säger näringsminister Iselin Nybø.

Regeringen flaggar för att det kan komma fler paket i höst.

Publisert:

LÄS VIDARE