Iransk toppgeneral dödad i attack i Bagdad

Den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en raketattack vid Bagdads internationella flygplats.

Nyheten kom i ett redan spänt läge mellan USA och Iran som utlovar hämnd.

”Extremt farlig och dum upptrappning”, twittrar Irans försvarsminister.

Qassem Soleimani, 62, var ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds och en av landets mest betydelsefulla makthavare.

Han dödades i en raketattack i Iraks huvudstad Bagdad under natten mot fredagen, uppger en talesperson för Iraks militär.

Även irakiern Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna för den pro-iranska milisgruppen Hashed al-Shaabi, dog i attacken.

Nyhetsbyrån AP uppger att minst åtta personer dödades medan New York Times anger siffran till fem. Enligt den irakiska militären var Hashed al-Shaabi attackens mål.

Trump twittrade bild på flagga

Enligt New York Times riktades attacken mot två fordon vid flygplatsen i Bagdad. Några timmar tidigare ska tre andra raketer ha avlossats mot flygplatsen, dock utan att orsaka några dödsfall.

Strax efter 03.30, svensk tid, twittrade USA:s president Donald Trump ut en bild på USA:s flagga.

https://t.co/VXeKiVzpTf

En stund senare bekräftade Pentagon i ett uttalande att USA:s militär låg bakom attacken som dödade Qassem Soleimani, uppger CNN.

”På presidentens order har USA:s militär vidtagit avgörande defensiva åtgärder för att skydda amerikansk personal utomlands genom att döda Qassem Soleimani”, står det i uttalandet, enligt CNBC.

Pentagon uppger vidare att Soleimani var i full färd med att planera attacker mot amerikanska diplomater och militärer i Mellanöstern.

”Bombningens syfte var att avskräcka från framtida iranska attackplaner. USA kommer fortsätta göra allt för att skydda vårt folk och våra intressen var som helst i världen.”

Spänt läge mellan Iran och USA

Nyheten kommer dock i ett läge av förhöjda spänningar mellan Iran och USA.

USA anklagar den Iran-stödda milisen för att ha avfyrat 31 raketer mot en bas i Kirkuk förra veckan. En amerikansk entreprenör dödades och flera andra personer skadades.

USA svarade med att bomba gruppens fästen i Irak och Syrien.

I tisdags stormade pro-iranska milismän USA:s ambassad i Bagdad. De anlade en brand i receptionen, hissade milisens flagga på taket och klottrade på väggarna, uppger New York Times. Först i onsdags, efter att diplomaterna hållits instängda i 24 timmar, drog sig angriparna tillbaka.

I uttalandet från Pentagon under fredagsmorgonen hålls Soleimani ansvarig för både bombningen och stormningen av ambassaden.

Oljepriset rusade med fyra procent efter nyheten om hans död, uppger bland andra CNBC.

”Är oersättlig och oumbärlig”

Soleimani anses av USA vara ansvarig för hundratals amerikanska soldaters död i Mellanöstern ända sedan Irakkriget, uppger New York Times.

– Om det här är sant så är det förödande för Irans revolutionsgarde, för regimen och för Khameneis regionala ambitioner, säger Mark Dubbiwitz, chef för en konservativ tankesmedja som propagerar för hårda tag mot Iran, till tidningen.

– I 23 år har han varit motsvarigheten till CIA-chef, chef för specialstyrkorna och Irans verkliga utrikesminister. Han är oersättlig och oumbärlig.

Kommer att hämnas

Efter nyheten om attacken lät reaktionerna från Iran inte vänta på sig.

Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, skriver på Twitter att USA:s handling är ”internationell terrorism” och extremt farlig och en dum upptrappning av det redan spända läget mellan de båda länderna.

Han påpekar också att USA ”nu bär ansvaret för alla kommande handingar”.

Även Irans höga tjänsteman Mohsen Rezai utlovar hämnd mot USA för att ha dödat Qassem Soleimani.

Publisert:

LÄS VIDARE