Nyheter

Jobbannons hos Arbetsförmedlingen: Cannabisodlare sökes

Av: 

Alice Hermansson

NYHETER

En ovanlig jobbannons ligger ute på Arbetsförmedlingens sajt. Den är från ett svenskt företag som söker 20 cannabisodlare till en odling i Grekland.

Annonsen har väckt upprörda känslor – samtidigt som cannabisföretaget säger att söktrycket är enormt.

– Jag förstår att man reagerar. Vi ska ta kontakt med företaget, säger Bengt Wiktorén på Arbetsförmedlingen.

Annonsen om cannabisodlare publicerades på Platsbanken den 2 januari i år. Företaget heter Aureum Life och är ett svenskt bolag som arbetar med cannabis för medicinskt bruk.
Enligt dem har annonsen varit en succé – de har fått mer än 2 700 svar på bara några dagar.

”Det är så pass stort intresse att vi måste anställa mer personal bara för att gå igenom alla ansökningar”, skriver John Larsen, presstalesperson på Aureum Life.
För att bli anställd behöver du inga förkunskaper. Däremot krävs det att du har ett ”brinnande intresse för att odla medicinsk cannabis” och kan ”sköta om” tusentals plantor.

Under helgen har flera personer hört av sig till Aftonbladet. De har varit upprörda över att Arbetsförmedlingen tillåter arbetsgivare att söka efter cannabisodlare.

Aftonbladet når myndigheten tidigt på söndagen, de har då inte nåtts av kritiken.

– Det är ingenting som jag har hört något om. Men jag kan förstå att folk känner så, sa Lotta Edman, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Cannabisbolaget har inte heller upplevt några negativa reaktioner på annonsen, men de är införstådda med att frågan om cannabis väcker känslor.

”Vi har förstått att det tyvärr fortfarande, hos delar av allmänheten, finns en syn på cannabis som en livsfarlig drog. Det ser man som beklagligt då det i studie efter studie visar att medicinsk cannabis hjälper människor i deras liv och sjukdom till att må bättre”, skriver John Larsen.

Enligt svensk lag är det olagligt att bruka och odla cannabis. Undantag gäller dock för läkemedel innehållandes cannabisextrakt.

Trots att odling är olagligt i Sverige menar Arbetsförmedlingen att annonsen inte bryter mot några regler. Detta då företaget söker arbetare till odlingen i Grekland, där det sedan 2018 är lagligt att industriellt odla medicinsk cannabis under strikta tillståndskrav.

– Den bryter inte mot någon lag så vitt vi kan se, men vi bedömer att den kan uppfattas som stötande ur ett etiskt och moraliskt perspektiv, säger Bengt Wiktorén, chef för digitala tjänster till arbetsgivare på Arbetsförmedlingen.

Vad har ni för kontroll över vilka annonser som publiceras på Platsbanken?

– Vi har ett automatgranskningssystem som reagerar på visst innehåll och stoppar annonser. I nuläget reagerar det på mer diskriminerande text men algoritmerna ses över. Just det här som är aktuellt nu är så pass nytt att det är inget innehåll som fångas i dag, vilket vi ska se över, säger Bengt Wiktorén.

Trots kritiken är annonsören Aureum Life nöjda. Bolaget hoppas att inom tre år växa till 400 anställda.

”Vi kör nu en omfattande rekryteringskampanj där vi söker odlingspersonal till verksamheten i Grekland och vårdpersonal i Sverige. Varför vi rekryterar personal från Sverige så menar vi att Sverige har cannabisodlare som är bland dom absolut bästa i världen”, skriver John Larsson.

På söndagskvällen finns annonsen fortfarande på Arbetsförmedlingens sajt, men enligt Bengt Wiktorén kommer de att föra en dialog med annonsören.

– Eftersom vi bedömer att den kan uppfattas som stötande ur ett etiskt och moraliskt perspektiv kommer vi att ta kontakt med företaget för att diskutera detta och ta bort annonserna, säger han.

Fakta

Godkända läkemedel i Sverige som innehåller cannabisextrakt

I Sverige finns ett godkänt läkemedel som innehåller cannabisextrakt, Sativex. Läkemedlet är en munspray som läkare kan förskriva till patienter för att lindra symtom relaterade till muskelstelhet vid MS, multipel skleros.

I särskilda fall kan ett apotek få tillstånd att lämna ut ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. För att detta ska vara möjligt krävs ett godkänt tillstånd, en så kallad licens.

Patienter som fått läkemedel innehållande cannabis på recept får inneha dem för eget bruk enligt bestämmelserna i narkotikalagstiftningen.
 

Källa: Läkemedelsverket

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag