Greta Thunberg om att bli 17: ”Firar inte alls”

Publicerad 2020-01-03

I dag fyller klimataktivisten Greta Thunberg år.

17-åringen tillbringar sin födelsedag där hon började sin klimatkamp, som hon nu tagit långt utanför Sveriges gränser.

– Jag är ingen sådan som firar födelsedagar särskilt mycket, säger hon.

Det har varit ett händelserikt år för svenska klimataktivisten och superstjärnan Greta Thunberg. 2019 var hon en av de mest omtalade personerna i världen och under året har hennes skolstrejk tagit sig långt utanför Sveriges gränser.

I dag, den 3 januari, fyller hon 17 år och tillbringar sin födelsedag på samma plats som hon började sin klimatkamp, utanför riksdagen på Mynttorget i Stockholm.

– Jag ska inte fira min födelsedag alls, jag kommer att vara här på Mynttorget som vanligt. Jag är ingen sådan som firar födelsedagar särskilt mycket, säger hon när Aftonbladet träffar henne på fredagsmorgonen.

Utanför riksdagen hade hon samlats med flera andra medlemmar i rörelsen ”Fridays for future” och på plats fanns även journalister från Sverige, Tyskland, Kanada och Italien.

”Konstigt och annorlunda år”

I januari 2019 deltog Greta Thunberg vid World Economic Forum i Schweiz. I februari reste hon runt i Tyskland och Frankrike och träffade bland andra den franske presidenten Emmanuel Macron. I augusti anlände hon till USA efter en två veckor lång segelresa över Atlanten och deltog vid FN:s klimattoppmöte. Hennes alarmistiska tal där fick stor spridning världen över. I december höll hon ett annat tal vid FN:s klimattoppmöte i Madrid.

– Det har varit ett väldigt konstigt och annorlunda år, konstaterar Greta Thunberg.

Miljoner människor har under 2019 följt hennes uppmaning och demonstrerat för klimatet.

– Det är inget som någon hade kunnat förutse och det är bara så otroligt oväntat. Man tror inte att en sådan här rörelse kan växa på så kort tid, bli så stor och höras så mycket.

Förväntade sig ingenting

Mycket har alltså hänt sedan Greta Thunberg i augusti 2018 satte sig utanför riksdagshuset med en skylt där det stod ”skolstrejk för klimatet”. Hon satt där varje dag fram till riksdagsvalet den 9 september samma år.

– Jag förväntade mig ingenting. Jag bara tänkte att jag måste göra det jag kan. Alla måste göra det vi kan och se om det leder till någonting. Om det inte leder till någonting så får jag prova något annat.

Hon säger sig inte ha märkt någon skillnad i responsen hon får från politikerna i riksdagen.

– Nej. De håller bara på och pratar om samma saker som förut.

Beskriver 2020 som avgörande

I september släppte FN:s klimatpanel IPCC en rapport som konstaterade att drastiska och omedelbara åtgärder måste vidtas för att stoppa katastrofala följder av den globala uppvärmningen.

Att politiker trots det inte gör mer för klimatet tror Greta Thunberg beror på en bristande medvetenhet hos allmänheten.

– Opinionen styr politiken, men folk är fortfarande helt omedvetna. Informationen går inte ut till människor och ingen beter sig som att vi befinner oss i en kris.

17-åringen beskriver 2020 som en sista chans för att vända utvecklingen.

– Varenda sekund av 2020 är viktig. I alla vetenskapliga scenarier där vi lyckas hålla oss under 1,5 graders global medeltemperaturshöjning börjar vi böja utsläppskurvan brant nedåt senast det här året. Det vi gör det här året kommer att påverka framtida generationer.

Greta Thunberg kommer att börja skolan igen i augusti efter att ha tagit ett sabbatsår. Fram tills dess säger hon att hon ska utnyttja tiden till fullo för att fortsätta sin kamp.

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra. Det känns som att det finns att göra och det känns som att vi är redo för 2020. Vi kommer att fortsätta.