Teos svamplycka: Kantareller i januari

avClaes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Någon snö syns knappast till i stora delar av landet, men nog finns det ljusglimtar. Gula sådana.

Teo, 6, hittade en tolv centimeter stor kantarell under hundpromenaden.

På måndagen var familjen Eklund Dolk ute på promenad i Upplands-Bro och vädret påminde snarare om höst än vinter. Det blev än mer tydligt när Teo, 6, hittade ett gäng kantareller.

– Han ville att vi skulle plocka svamp, och vi har ju våra guldställen. Han hittade en stor, tolv centimeter i diameter, det första han gjorde. Så då var det bara att leta vidare, säger pappa Tom Eklund Dolk.

1 av 3 | Foto: Privat
En liter kantareller – i januari!

Plockade en liter

Det räckte med att besöka två ställen, redan efter det hade de fått ihop en liter svamp. Det räckte till ett par mackor med svampstuvning. Gott! Men också märkligt, enligt Tom.

– Någonting är fel med klimatet, kanske. Vi har inte hittat några kantareller så här sent på säsongen tidigare. Inte i januari, säger han.

Säsongen blir längre och längre

Svampsäsongen har blivit längre i hela Europa under de senaste decennierna till följd av varmare höstar och vintrar. Det är inte längre speciellt ovanligt att hitta kantareller så här sent.

– Det har varit så milt i år och då är det inte alls ovanligt, så länge det finns energi för svamparna att växa. Om det är fuktigt och varmt, kring 7 plusgrader, så tuffar de på, säger Ellen Larsson, mykolog vid Göteborgs Universitet.

Men man blir ändå förvånad?

– Man går inte ut i naturen så här års. Det har varit mulet och det lockar inte till att gå ut. Men jag har själv sett trattkantareller och ostronskivling nu när jag har varit ute, säger Ellen Larsson.

I det här fallet handlar det om vanliga gula kantareller och då är det svårt att vara säker på om de fortfarande växer eller om de har stått kvar sedan länge. Men det milda vädret är åtminstone gynnsamt för svampen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM