Sös, Södersjukhuset

Personalens larm inifrån sjukhuset: Det är kaos

Lång kö av patienter på Södersjukhusets akutmottagning

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Södersjukhuset i Stockholm pressas av överbeläggningar och personalbrist.

Flera anställda slår larm om att problemen har eskalerat under jul- och nyårshelgerna.

– Vi tvingas lägga svårt sjuka patienter i dagrummet, säger sjuksköterskan Margarita Villalobos.

Patienter som skulle behöva vård så snabbt som möjligt tvingas vänta länge – och personalen tar ut sig till bristningsgränsen för att hinna med.

Situationen på Södersjukhuset i Stockholm har varit pressad under lång tid. Efter helgerna har läget nu blivit akut. Det uppger flera anställda som Aftonbladet varit i kontakt med.

– Alla avdelningar har tagit emot extra patienter, och de placeras utan hänsyn till de specifika vårdbehov som finns, säger Margarita Villalobos, sjuksköterska och Vårdförbundets representant på sjukhusets lungmedicinska avdelning.

– Vården som bedrivs nu är inte patientsäker.

Sjuksköterskan: Fullt överallt

På bilder inifrån sjukhuset syns sängar som ställts upp i allmänna utrymmen och lakan som hängts upp för att ge människor lite avskildhet.

Margarita Villalobos uppger att flera patienter placerats i avdelningens dagrum på grund av platsbrist.

– Det är ett utrymme där man normalt tittar på tv, fikar och umgås med varandra.

Enligt uppgifter till Aftonbladet väntade omkring 40 akutpatienter på att få plats på en vårdavdelning under måndagseftermiddagen.

– Det är fullt överallt. Människor ligger och skriker och personalen får springa mellan patienterna för att försöka hjälpa alla. Det är kaos, säger Margarita Villalobos.

Skickade ambulanser till Karolinska

Hanna Ahonen vid Södersjukhusets presstjänst bekräftar att läget är pressat. Mellan 13 och 17 på måndagen skickades en del ambulanser till Karolinska sjukhuset i Huddinge för att trycket på Sös skulle minska.

”Karolinska tog emot de lägre prioriterade ambulanserna. De högst prioriterade ambulanserna samt alla patienter som kom hit av egen kraft togs omhand som vanligt”, skriver hon i ett mejl.

I likhet med flera andra sjukhus i Stockholm tampas Sös med en mycket ansträngd ekonomi. I slutet av november varslades om uppsägning av 100 tjänster.

Enligt vd:n Mikael Runsiö ska nerdragningarna inte drabba patienterna.

– Jag ser att vi inom de resurser vi har ska kunna göra den omställning som behövs för att vi fortsatt ska kunna leverera en god och säker vård, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

S-toppen: ”Sjukvården är i kris”

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) reagerar starkt på personalens vittnesmål.

– Det här bekräftar att sjukvården i Stockholm är i djup kris. Jag är väldigt oroad över den här situationen, säger hon.

– I det här läget väljer den borgerliga majoriteten att skära ner ännu mer i vården och satsa ännu mer på privatiseringar. Vi hade kunnat ha råd att leverera god sjukvård till alla, men Moderaterna har misskött regionens ekonomi i åratal.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) slår tillbaka mot kritiken.

”I rak motsats till vad Aida Hadzialic försöker påstå, har vi som enda region i Sverige haft en ekonomi i balans varje år sedan 2006”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

”Jul, nyår och trettonhelgen innebär en utmaning för vården när vårdens medarbetare självklart också ska få sin ledighet. Bemanningen har varit högre i år än tidigare år, men det kan tyvärr uppstå den här typen av toppar på ett enskilt sjukhus. Det är då viktigt med gott samarbete mellan regionens samtliga sjukhus och med länets kommuner.”

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Undersköterskor i chock efter varsel på Södersjukhuset

ÄMNEN I ARTIKELN

Sös, Södersjukhuset

Region Stockholm

Vård & omsorg

AB Voice