Biden om sexuella övergreppen: Har aldrig hänt

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Tara Reade anklagar Joe Biden för sexuella övergrepp.

Nu bemöter han dem:

– Anklagelserna är inte sanna. Det här har aldrig hänt, sa han under fredagen.

Demokraten Joe Biden, 77, har av före detta medarbetaren Tara Reade anklagats för att ha tryckt upp henne mot en vägg 1993 då de jobbade tillsammans i senaten. Där och då ska han ha utsatt henne för sexuella övergrepp genom att penetrera henne med sina fingrar, enligt Reade.

– Hans händer var överallt och allt hände väldigt snabbt. Han kysste mig och sa lågt ”Vill du gå någon annanstans?”, sa hon i förra veckan till tidningen The Times.

I ett pressmeddelande, som släpptes strax innan en tv-intervju i MSNBC-programmet Morning Joe, i går sa han om anklagelserna:

– Anklagelserna är inte sanna. Det här hände aldrig.

Joe Biden förnekar anklagelserna om sexuella övergrepp.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden förnekar anklagelserna om sexuella övergrepp.

Han inbjöd också till en sökning i senatens arkiv, för att se om det fanns någon anmälan från Tara Reade under 1990-talet.

Enligt henne finns bevis att hon berättat för sina chefer om Bidens närmanden. De finns vid Delawareuniversitetet, som meddelat att det inte kommer att öppna sina arkiv förrän två år efter att Biden lämnat offentligheten, skriver brittiska BBC.

Tre personer stöder Reades version: hennes bror, en före detta kollega och en före detta granne.

Grannen, Lynda LaCasse, säger till amerikanska ekonomisajten Business Insider:

– Det här hände och jag vet att det gjorde det, för jag kommer ihåg att jag pratade om det. Jag kommer ihåg att hon sa att det var en person som hon jobbade för och hon idoliserade honom. Jag kommer ihåg kjolen, jag kommer ihåg fingrarna. Jag kommer ihåg att hon var förkrossad.

Förra året trädde Tara Reade och sju andra kvinnor fram och anklagade Biden för att ha ”kysst, kramat och rört dem på sätt som gjort att de känt sig obekväma”. Tara Reade, nu 56 år, har gjort en polisanmälan, ”av säkerhetsskäl” som hon säger.

Joe Biden ställer upp i presidentvalet mot sittande republikanske presidenten Donald Trump, som anklagats för sexuellt ofredande av 25 kvinnor.

Publicerad:

LÄS VIDARE