George Soros

Kritikstorm mot SVT: Sprider konspirationsteori om judar

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Är den ungerska multimiljardären George Soros hjärnan bakom en global konspiration för att öppna alla gränser och undergräva folkvalda ledare?

Den frågan ställdes i en SVT-dokumentär under söndagskvällen.

Kanalen får nu kritik för att underblåsa konspirationsteorier om judar.

– Det visar på en normalisering av de här knäppa konspirationerna, säger Erik Helmerson, ledarskribent på DN.

”Multimiljardären George Soros väcker starka känslor i en alltmer polariserad värld. Den 89-årige ungraren är känd för sina generösa donationer och sitt engagemang för öppenhet och demokrati. Men enligt vissa är han hjärnan bakom en global konspiration med syfte att öppna alla gränser och undergräva folkvalda ledare som Trump, Erdogan, Orban och Putin.”

Så presenteras dokumentären ”George Soros – hjärnan bakom allt” om sändes på SVT under söndagskvällen, vars ansats är att reda ut vem den ungerska multimiljardären som skänkt 32 miljarder dollar till välgörenhet, bland annat flyktingar, genom sin stiftelse Open Society Foundations, är och olika konspirationsteorier kring honom.

Extremt upprörande

Men dokumentären har lett till upprörda reaktioner i sociala medier – många menar att den bara underblåser konspirationsteorier om judar.

”Extremt upprörande att SVT använder antisemitiska frågeställningar när de marknadsför dokumentär om Soros”, skriver terrorexperten Magnus Ranstorp på Twitter.

”Jag stängde av efter hälften. Mycket märklig dokumentär som lät samma personer upprepa tyckande, tyckande, tyckande. Inga fakta, ingen analys”, skriver Alice Petrén, tidigare utrikeskorrespondent på SVT på Twitter.

Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, tycker att presentationen av programmet är olycklig, särskilt i tider av en global coronapandemi.

– Idag, måste man vara väldigt vaksam mot de här formuleringar för det visar på en normalisering av de här knäppa konspirationer, särskilt SVT. Och just nu måste man vara extra vaksamma mot antisemitism. Idag kom en rapport från ett universitet i Tel Aviv om en konspirationsteori som handlar om att judar sprider corona här för att komma åt världen. På 1800-talet sa man att de förgiftade vattnet – idag säger man att de sprider virus, säger han.

SVT sågar kritiken

Nu har SVT raderat sin tweet där man marknadsförde dokumentären och förtydligat i presentationen av dokumentären att kritiken mot George Soros kommer från högerpopulister.

– Jag tar till mig att formuleringen i tweeten kan vara otydlig om man tolkar den illvilligt. Nu förtydligade vi den, säger Axel Arnö, projektledare för Dokument Utifrån.

Annars sågar han kritiken att programmet skulle elda på konspirationsteorierna mot Soros och antisemitism.

– Det är folk som inte har sett filmen som står för den kritiken. Folk på Twitter är lite trigger happy och vill tycka något snabbt. Det faller ju på sin egen orimlighet att George Soros skulle ligga bakom allt ont i världen. I filmen framgår det att han är en filantrop som tar ställning utsatta i världen så jag förstår inte kritiken, säger Axel Arnö.

En del menar att konspirationsteorier läggs fram och bara bemöts av tyckande, ingen fakta och analys.

– Jag håller inte med om det. Jag tycker att den här filmen är välgjord och tar död på konspirationsteorierna. De kommentarer jag har fått om programmet kommer från högerpopulister som menar att vi på SVT är på Soros sida, säger Axel Arnö.

Och Erik Helmerson tycker att dokumentären var bra.

– Det var en jättebra dokumentär som alla borde se. Det var väldigt olyckligt att de lyckade sätta en rubbe som underblåser de här konspirationsteorierna. Jag är en stor anhängare av rätten att säga nåt korkat och sen ta tillbaka det. Men det fråntar inte det faktum att det var klantigt att gå ut med det här från början, säger han.

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

George Soros

Antisemitism

Konspirationsteorier

Twitter

Erik Helmerson