Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Syrien kan stå inför värsta krisen hittills

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-02-11

Stad efter stad töms på invånare sedan striden om Idlibprovinsen intensifierats. Syrien står inför det som riskerar att bli den värsta humanitära krisen under de nästan nio åren av krig i landet.

Bilköerna ringlar evighetslånga när människor flyr för sina liv. I skydd av nattens mörker staplas filtar, stolar och stekpannor i bagageutrymmen – i hopp om att nå säkerhet innan bomberna börjar falla i gryningen.

Tioåriga Hayat bor nu på en lekplats som har förvandlats till provisoriskt läger sedan staden Maarat al-Numan hamnade mitt i regimens offensiv i nordvästra Syrien.

"De sköt mot husen, vi var rädda. De sköt mot marknaden. Vi flydde hit", berättar hon för Rädda barnen.

Flyr för livet

Hayat är en av de nästan 700 000 människor som enligt FN har flytt striderna i Idlib och Aleppo sedan december. Minst 350 civila har dödats. Flyktingströmmen beskrivs som en av de mest omfattande under de nästan nio åren av krig. Och läget är så pass allvarligt att befolkningen – som redan har genomlevt oräkneliga helveten – står inför det som kan bli den värsta humanitära katastrofen sedan 2011, varnar hjälporganisationer.

Isande vindar gör livet ännu svårare. Många kämpar för att hitta skydd längs den turkiska gränsen, som Ankara håller stängd. Tusentals trängs i skolor, moskéer och halvfärdiga byggnader. Andra sover i tält och klädesplagg eldas upp för att hålla värmen.

Idlib och delar av Aleppo är de sista områden som står utanför regimens kontroll i Syrien, förutom de delar som kontrolleras av Turkietstödda eller kurdiska styrkor. Här styr jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham. Men de flesta av de omkring tre miljoner människorna som befinner sig här är civila. Och det är inte ovanligt att de redan har lämnat ett eller flera hem bakom sig, sedan andra oppositionsfästen fallit.

– Många försöker ta sig närmare turkiska gränsen, det är lite säkrare där och lättare att få hjälp. Hela regionen är packad med människor som har flytt från andra ställen, som ofta lever ur hand i mun, säger analytikern Aron Lund som följer utvecklingen i Syrien.

Viktig väg

Sedan april förra året har regimen med hjälp av ryskt bombflyg tvingat bort rebeller från viktiga positioner i Idlib. Striderna har gått i vågor. De senaste månaderna har dock flera städer återtagits. Ett viktigt mål har varit motorvägen M5, som binder samman Aleppo med Damaskus för att sedan fortsätta söderut mot Jordanien. Bashar al-Assad uppges nu ha tagit kontroll över hela sträckan.

– Det är den viktigaste transportleden i Syrien. Att återta vägen har varit av hög prioritet för regeringen som vill återställa normal trafik till landets näst viktigaste stad Aleppo, säger Lund.

– Frågan är vad som väntar nu. Det finns en annan viktig väg till kusten. Eller så försöker man kanske ta över andra områden, man står till exempel inom synhåll från provinshuvudstaden Idlib.

Spänt läge

Samtidigt som bomberna regnar över civila har spänningarna eskalerat mellan Turkiet å ena sidan och Ryssland och regimen å den andra. Ankara och Moskva har samarbetat om Syrien trots att man står på olika sidor i kriget – men de senaste dagarna har flera turkiska soldater dödats av syrisk eld. Turkiet har svarat genom att skicka militär förstärkning till Syrien och har genomfört dödliga attacker mot syriska styrkor.

– Mycket av utvecklingen i Idlib styrs av rysk-turkisk diplomati. Vi får vänta och se hur de kommer att hantera situationen, säger Lund.

– Varken (presidenterna) Putin eller Erdogan vill förstöra relationerna på grund av det som händer i Idlib. Syrien är fullt av konflikter men det är också huvudingrediensen för deras samarbete.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln