Ökad risk att coronaviruset får spridning i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Folkhälsomyndigheten har uppgraderat risken för att coronaviruset får spridning i Sverige, eftersom smittfallen ökar i Sydkorea, Iran och norra Italien.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Laddar Live Upplevelse

Folkhälsomyndigheten har gjort förändringar i sin riskbedömning för coronavirusets spridning i Sverige, eftersom det nu förekommer spridning av viruset i Sydkorea, Iran och norra Italien.

Nu bedömer myndigheten att risken är hög att personer i Sverige upptäcks med coronaviruset.

Risken för allmän spridning i landet är däremot låg.

”Mycket möjligt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar beslutet så här:

– Att vi kommer att få ytterligare ströfall, den risken är uppenbart högre nu, givet utvecklingen i Italien.

– Risken för en allmän smittspridning i befolkningen, däremot, anser vi fortfarande som låg. Visserligen höjer vi den bedömningen från mycket låg till låg, på den femgradiga skalan, men vi gör ändå bedömningen att den risken är liten, säger han till TT.

Myndighetens femgradiga skala har risknivåerna mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög.

Många milda fall

Den nya bedömningen bygger på uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO) och den Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Myndigheten har också vägt in att det är många fall med milda symtom som rapporteras, vilket kan innebära att de inte upptäcks. Exempelvis kan det bero på att dessa personer inte läggs in på sjukhus.

Det är dessutom många som reser från Sverige till Italien just nu, vilket också funnits med i Folkhälsomyndighetens bedömning.

En viss riskökning finns även på grund av resandet från Iran och Sydkorea, uppger myndigheten på sin hemsida.


PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utveclas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE