Akademiska och Uppsala i fokus för stor coronaövning

avMagnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet.
Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet.

Nyligen genomförde Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Folkhälsomyndigheten en stor övning i att hantera och analysera ett eventuellt utbrott av coronaviruset i Sverige.

Platsen för övningen var Uppsala Garnison och Akademiska sjukhuset där Försvarsmaktens högsäkerhetslabb testades.

Omfattningen av coronaviruset fortsätter att öka. Efter den senaste tidens utbrott i bland annat Iran och Italien, som är två populära resmål för många svenskar, varnar nu experter för att också Sverige kan komma att drabbas av utbrott.

Nyligen genomfördes en hemlig coronaövning på Akademiska sjukhuset i Uppsala tillsammans med Försvarsmakten, MSB och Folkhälsomyndigheten.

– Försvarsmakten har ett högsäkerhetslabb som varit placerat på Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå. Det här labbet har man velat testa att flytta på för att se att det håller för en transport. Nu när vi har coronaviruset som fortsätter att sprida sig valde man därför att genomföra det här testet och nyligen flyttades labbet från Umeå till Uppsala, säger, Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset som också jobbar för Försvarsmakten.

– Just i det här fallet representerade jag Akademiska sjukhuset. Akademiska och Försvarsmakten har ett nära samarbete där försvaret har ett journummer de kan ringa om någon ur personalen skulle bli sjuk utomlands, till exempel i Mali.

Hur mycket spelade det samarbetet in när valet för placeringen av säkerhetslabbet blev just Uppsala?

– Det var en av anledningarna. En annan anledning är att Uppsala Garnison, där labbet just nu står, ligger bra till geografiskt. Om Sverige drabbas av ett utbrott är risken ganska stor att det är via Arlanda som personerna anländer till landet, och det bor också väldigt mycket folk i närområdet med både Uppsala och Stockholm.

Foto: Mattias Åkerlund/Försvarsmakten
Kommendörkapten Philip Bacchus var övningsledare och initierade och övervakade arbetet.

”Kan avslöja biologiska terrorvapen”

Högsäkerhetslabbet, som kommer att bli kvar i Uppsala tills vidare, är tänkt att användas för att lokalisera biologiska terrorvapen, men nu ska labbet bli ett vapen i kampen mot coronaviruset.

– Alla som har varit med i den här övningen från MSB, Försvarsmakten, Folkhälsomyndigheten och Akademiska sjukhuset, är extremt nöjda med resultatet. Vi har visat att det går att använda det här mobila labbet på samma sätt som många andra stora labb. Det gör också att vi snabbt kan utföra prover vi behov, säger Erik Salaneck.

Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Analyserna av provresultaten gjordes på plats i det mobila laboratoriet.

Oron är obefogad

Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, tycker inte att allmänheten ska vara orolig över coronaviruset, men han tycker att det är bra att övningen genomförs och att allmänheten får veta.

– Jag skulle säga att den oro som finns idag i Sverige är obefogad. Främst gör vi den här övningen för att skapa en beredskap om det värsta skulle hända, säger Erik Salaneck och fortsätter.

– Vi gör också det här för att visa allmänheten att det finns en beredskap. Det här labbet är väldigt dyrt, men det är ingen leksak som Försvarsmakten leker med, utan tanken är att det ska få allmänheten att känna sig tryggare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM