Stora drömmar i EU:s dataplan

Av:  TT Bryssel, TT:s korrespondent

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och digitaliseringskommissionären Margrethe Vestager.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och digitaliseringskommissionären Margrethe Vestager.

Målsättningen är skyhög när EU-kommissionen rullar ut en strategi för datahantering och artificiell intelligens.

Allt och alla ska tjäna på öppnare flöden och gemensamma regler – som ändå dröjer ett bra tag till.

De stora orden flödar när kommissionen slår på trumman för det digitala.

– Vi vill att den digitala omvandlingen ska ge kraft åt vår ekonomi. Vi vill hitta europeiska lösningar för den digitala eran, säger ordförande Ursula von der Leyen på en pressträff i Bryssel.

Tjänstemännen låter likadant.

– Det här är ett generationsprojekt. Jag skulle säga att det här är en revolution. Den här strategin är mycket mer långsiktig och inriktad på medborgarna, hävdar en av dem som arbetat med planerna i en genomgång för EU-korrespondenter.

Ny inre marknad

Det som presenteras just nu handlar ändå mest om visioner och planer, i form av en datastrategi och en vitbok om artificiell intelligens (AI).

Tanken är att dra i gång en debatt och samla in åsikter inför skarpa förslag som ska läggas mot slutet av året, bland annat om skapandet av en inre marknad för data – "en europeisk datarymd".

Det sistnämnda ska exempelvis avgöra hur och vilka datauppgifter som ska få flöda fritt mellan företag, användare och företag i EU. Drömmen är att bli en modell för resten av världen.

I strategin ingår även satsningar på cybersäkerhet, forskningscenter, mer långlivad teknisk utrustning och hur man ska göra fler människor datakunniga.

– I dag har vi 5,5 miljoner jobb i det här området. Om fem år kommer det att vara uppskattningsvis 11 miljoner. Vi måste fokusera på kunskap, för vi behöver ha folk till de här jobben, säger Ursula von der Leyen.

Test av algoritmer

På AI-sidan väntar inledningsvis insamling av åsikter fram till mitten av maj. Kommissionen betonar vikten av att hitta rätt balans mellan vad som utvecklas och hur det kontrolleras.

"Myndigheter bör ha möjlighet att testa och godkänna data som används av algoritmer på samma sätt som de har kontroll över smink, bilar och leksaker", konstateras i onsdagens pressmeddelande.

Specifikt vill kommissionen också debattera på vilket sätt automatisk ansiktsigenkänning ska tillåtas och användas.

Publisert:

LÄS VIDARE