Ny explosion i trapphus: Samma måltavla som vid juldåd

Två sprängningar på samma adress i södra Stockholm

Tisdagskvällens sprängning i Gröndal är den andra på mindre än två månader i samma trappuppgång.

Måltavlan för dåden ska vara en man i 35-årsåldern som dömts till flera längre fängelsestraff, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Vi har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse alternativt försök till mord, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen.

Klockan 20.59 på tisdagskvällen larmades polis och räddningstjänst till en adress i Gröndal i södra Stockholm.

– Det är ingen rök och ingen eld men något har exploderat i trapphuset, säger Jarmo Carlsten vid Storstockholms räddningstjänst.

Enligt polisen har det skett en detonation vid en dörr, men utan större skador på byggnaden. Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade.

Vid 22.30-tiden anlände polisens bombgrupp till platsen.

Polisens tekniker undersöker platsen för explosionen.
Polisens tekniker undersöker platsen för explosionen.
Räddningspersonal på plats efter en smäll i Gröndal på tisdagskvällen.
Räddningspersonal på plats efter en smäll i Gröndal på tisdagskvällen.

– De ska kontrollera om det finns ytterligare farliga föremål i byggnaden, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen.

– Och säkerställa att det är säkert för de boende.

På samma adress inträffade en explosion på julafton. Efter den sprängningen satte polisen upp efterlysningar i närområdet och bad om allmänhetens hjälp med iakttagelser.

Enligt uppgift till Aftonbladet är det en man i 35-årsåldern som varit måltavla vid julsprängningen och tisdagskvällens detonation. Mannen är inte folkbokförd på men har kopplingar till adressen.

– Jag kan inte kommentera tidigare händelser eller eventuella motiv till det här utan bara det pågående som händer nu, säger Anders Bryngelsson.

Mannen har ett flertal mångåriga fängelsestraff i bakgrunden, bland annat för ett flertal brutala rån då offren hotats till livet med pistolliknande föremål.

”Small till rejält”

Sent på tisdagskvällen arbetade polisens tekniker fortfarande och då var även en hundpatrull på plats. Anders Bryngelsson berättade vid midnatt att en förundersökning inletts gällande allmänfarlig ödeläggelse alternativt försök till mord.

Ingen person har gripits.

Aftonbladet har pratat med en boende i området som berättar att de hörde en hög smäll.

– Strax före nio small det till rejält i porten och det kom rök in i min lägenhet. Nu är ambulans och poliser här, säger personen.

Polisens tekniker på plats.
Polisens tekniker på plats.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN