Volodymyr Zelenskyj

President och komiker möts i andra valomgång

Av: 

TT

Volodymyr Zelenskyj verkar bli valets stora vinnare.
Volodymyr Zelenskyj verkar bli valets stora vinnare.

NYHETER

Det ukrainska folket har sagt sitt. Tv-komikern Volodymyr Zelenskyj ser ut att bli presidentvalets segrare med omkring 30 procent av rösterna – nästan dubbelt så mycket som den sittande presidenten Petro Porosjenko.

– Resultatet är inte oväntat, men vad som händer nu känns helt öppet, säger Jakob Hedenskog, Rysslandsexpert vid FOI.

Med 85 procent av rösterna räknade framträder långsamt resultatet av söndagens presidentval i Ukraina.

Stödet för 41-årige Volodymyr Zelenskyj, som gjort en kometkarriär sedan han gav sig in i politiken efter att ha spelat president i en känd tv-serie, räckte till en topplats bland de 39 presidentkandidaterna.

Med omkring 30 procent har han ett klart försprång framför den sittande presidenten Petro Porosjenko, som i nuläget skrapat ihop lite över 16 procent. För den politiska veteranen och tidigare premiärministern Julia Tymosjenko verkar resan sluta tvärt, med runt 13 procent.

Eftersom ingen av kandidaterna ser ut att få absolut majoritet väntas en andra valomgång mellan de två toppkandidaterna, planerad till den 21 april.

En andra valomgång

President Petro Porosjenko sade efter valet att han förstår folkets vilja till förändring och "motivet bakom deras protest".

Han varnade samtidigt för att rösta på en presidentkandidat som, enligt Porosjenko, skulle falla Rysslands president Vladimir Putin i smaken.

– Putin drömmer om en mild, lättpåverkad, mjuk, fnissande och svag president med oklar ideologisk inriktning och som är politiskt osäker. Ska vi verkligen ge honom den möjligheten? sade Porosjenko enligt Reuters.

Den retoriken lär den alltmer pressade presidenten trumma upp ytterligare inför den slutliga valomgången, som känns "helt öppen", enligt Jakob Hedenskog, som är forskningsledare med fokus på Ryssland och säkerhetspolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Porosjenko kan vinna tillbaka röster med hjälp av retoriken om att Zelenskyj i själva verket är en nickedocka åt rika oligarker. Samtidigt har presidenten höga så kallade anti-ratingsiffror. Runt 50 procent har uttryckt att de aldrig, under några omständigheter, skulle kunna tänka sig att rösta på honom, säger han, men tillägger:

– Å andra sidan är folk mindre benägna att chansa på osäkra kort när det verkligen gäller. Med Porosjenko vet väljarna vad de får.

Delat Ukraina

I valresultatet hittills framträder bilden av ett delat Ukraina. Medan de södra och östra delarna av landet i högre grad har röstat för den politiske novisen Volodomyr Zelenskyj, har västra och centrala Ukraina gett sitt stöd till Petro Porosjenko.

– Det är den traditionella uppdelningen som fortfarande håller i sig, säger Jakob Hedenskog.

Porosjenko valdes till president 2014 bland annat med löftet att stoppa kriget i östra Ukraina. Hans relation med Ryssland har inte varit god.

– Vi vill självklart inte se att ett krigsparti tar makten i Ukraina, utan ett parti med sikte på en verklig, gradvis lösning av situationen i sydöstra Ukraina, sade Dimitrij Peskov, talesperson vid ryska regeringshögkvarteret Kreml, efter valet enligt nyhetsbyrån AFP.

Zelenskyj har sagt att han som president kommer att kräva att Rysslands ockupation i östra Ukraina upphör. Peskov ville inte kommentera Zelenskyjs framgång i valet men uppger att Moskva "noggrant följer" kandidaternas åsikter i frågan.

Inget valfusk

Runt 63 procent av Ukrainas befolkning tog sig till valurnorna på söndagen. Landets inrikesdepartement har enligt BBC meddelat att hundratals valbrott har begåtts, men utländska valbevakare uppger att valet hållits utan större problem.

Den ukrainska valkommissionen (CEC) säger till ryska nyhetsbyrån Interfax att valresultatet är giltigt.

– Vi kan konstatera att det ukrainska folket har uttryckt sin vilja, säger Tetiana Slipachuk, chef för CEC.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Expert: Kriget har stärkt västkrafter i Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Volodymyr Zelenskyj

Ukraina

Petro Porosjenko

Julia Tymosjenko