Vårbudgeten

Vårbudgeten: Två miljarder till miljö och klimat

Regeringen föreslår 4,5 miljarder kronor till nya satsningar

Av: 

Pär Karlsson

TT

Anette Holmqvist

NYHETER

Magdalena Anderssons första budget ihop med MP, C och L innehåller satsningar på drygt 4,5 miljarder – till klimat, jobb, landsbygd och välfärd.

Att budgeten är rosa till färgen kallar finansministern för ”en kärleksförklaring”.

– Till alla småtjejer som nu drömmer om att bli finansminister kanske, säger hon.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger i dag fram det första resultatet av sitt budget- och regeringssamarbete med Centern och Liberalerna.

CNP Live

De flesta av förslagen i vårändringsbudgeten, eller satsningarna som regeringar brukar kalla dem, gjordes upp i grova drag redan under de utdragna regeringsförhandlingarna några veckor över jul och nyår.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare pekat på att de 20 miljarder i skattesänkningar för 2019, som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom med stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen strax före jul, har ätit upp en stor del av pengarna till reformer.

Flera återställare

Vårändringsbudgeten innehåller en rad förändringar jämfört med Moderaternas och Kristdemokraternas budget, eftersom regeringen och dess partners vill återställa saker och göra sina egna avtryck.

Till exempel blir flygskatten kvar, som annars skulle ha avskaffats i sommar.

Även en stor del av de besparingar som M och KD gjorde i miljö- och klimatpolitiken rivs upp och pengar läggs tillbaka.

Av de 4,5 miljarderna till nya satsningar som finns i vårändringsbudgeten, handlar omkring 2 miljarder om miljö och klimat. Pengar läggs också på sänkt arbetsgivaravgift för unga under 18 år och satsningar på assistansersättning, LSS.

Höjda miljöskatter

Åtgärderna för 4,5 miljarder finansieras bland annat genom bibehållen flygskatt, ändringar i biståndet, långsammare utbyggnadstakt i vuxenutbildningen, besparingar i näringspolitiken och äldreomsorgen, samt höjda miljöskatter för drygt 540 miljoner kronor.

Totalt slopas satsningar på äldre på totalt 310 miljoner kronor. Det handlar om 200 miljoner för resurspersoner på trygghetsboende och 110 miljoner för personalkontinuitet inom hemtjänsten. Magdalena Andersson säger att det är projektpengar som tas bort, som inte finns i kommunerna, och att det kommer att föras till 800 miljoner kronor till äldre i år.

I vårändringsbudgeten slås fast att Kungliga hov- och slottsstaten får 4 miljoner kronor extra. De ska gå till förvaltningsavgifter. Tillsammans med polisen och Säpo har man identifierat ett behov av ökat säkerhetsskydd och förstärkning av säkerheten i och kring de kungliga slotten.

Gratis museum och pengar till kulturskolan

Magdalena Andersson berättade på en presskonferens också att fri entré på statliga muséer blir kvar och kulturskolan får mer pengar. Dessutom att det blir pengar till ett klimatkliv för industrin, för utbyggt bredband och export.

Jämställdhetsmyndigheten, som togs bort i M/KD-budgeten, blir kvar och det läggs pengar på utrikesfödda kvinnors företagande. Dessutom blir det flera satsningar för fler och växande företag i hela landet.

Regeringen lägger även 50 miljoner kronor mer på stöd till FN:s migrationsorganisation i vårändringsbudgeten. Det betalas genom att man skär ned på övrigt internationellt bistånd.

Parallellt med vårändringsbudgeten lägger finansministern fram den så kallade vårpropositionen med prognoser och riktlinjer för regeringens framtida ekonomiska politik.

Socialdemokraternas vallöfte om en familjevecka finns dock inte med. Den måste utredas mer först, menar finansministern. Hon framhåller dock att den kommer att genomföras under mandatperioden.

Kärleksförklaring

Trots detta menar Magdalena Andersson att även hennes eget parti fått genom mycket av sin politik.

– Det finns många reformer jag är särskilt förtjust i, men det är klart, mer pengar till skolan, för mer ordning och reda och så att barnen kan lära sig mer är viktigt för mig. Men också att vi satsar mer mot hedersvåld och på kvinnojourer och förstås att investeringsstödet blir kvar så att vi kan bygga mer bostäder med hyror som också normala familjer har råd att hyra, säger hon.

Regeringen kallar sig feministisk och lägger i dag fram en budget som är rosa till färgen. Finns någon tanke bakom detta?

– Ja det är en kärleksförklaring till två småtjejer som jag är väldigt förtjust i och också till alla andra småtjejer som nu drömmer om att bli finansministrar kanske.
 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Vårbudgeten

LÄS VIDARE

Hård kritik mot regeringens vårbudget

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårbudgeten

Regeringen

Januariavtalet (JA)

AB Voice

Magdalena Andersson

Kristdemokraterna