Sömn

Forskare: Anpassa arbetsschemat efter dygnsrytm

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Känner du att den typiska arbetstiden nio till fem inte passar dig?

I så fall får du nu stöd av forskare, som menar att man bör anpassa schemat efter individens dygnsrytm.

Vissa är morgonmänniskor, andra är riktiga nattsuddare. Våra arbetstider borde anpassas efter detta, menar forskare vid University of Birmingham. Nio till fem är helt enkelt inte för alla, skriver Inverse.

I studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Sleep, tittade man på hjärnans funktion i relation till personens dygnsrytm. Man undersökte totalt 38 personer och mätte deras melatonin- och kortisolnivåer. De medverkande fick också själva svara på när på dagen de kände sig som mest alerta. Resultatet visade att kvällsmänniskornas hormonnivåer nådde sin topp tre till fyra timmar senare än de morgonpigga.

– Alla vet att vissa av oss presterar bättre på morgonen och att vissa älskar att arbeta långt in på natten. Men folk brukar inte fundera på varför och hur, säger Elise Facer-Childs, som ledde studien, till Inverse.

Vill se individuella arbetstider

Hon ser flera fördelar med att anpassat arbetstiderna efter dygnsrytm.

– Jag tror att man, genom att räkna in individuella skillnader kring sömn och dygnsrytm, öppnar upp för en relativt outnyttjad källa. Det skulle kunna få oss att prestera som bäst, både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Studien visar också att nattugglor har sämre koncentrations- och reaktionsförmåga än morgonmänniskor under de traditionella arbetstiderna.

Svensk forskare håller med – delvis

Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, säger till Svenska Dagbladet att man bör vara försiktig när man tolkar resultatet. Han menar att det kan verka som att kvällsmänniskor inte kan prestera alls under dagtid – något som inte stämmer. Men att anpassa schemat efter individen är något han uppmuntrar.

– Jag håller absolut med om slutsatsen i denna studie: att vi för att effektivisera och optimera en persons möjlighet att utnyttja sin intellektuella och fysiska kapacitet i högre grad måste anpassa arbetstider till den individuella dygnsrytmen, säger han till tidningen.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu blir det sommartid – och vinterväder

ÄMNEN I ARTIKELN

Sömn

Forskning & vetenskap

Birmingham

Sommartid