Elever på Sigtunaskolan misstänks för våldtäkt på yngre skolkamrat

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Två tidigare elever på anrika Sigtunaskolan humanistiska läroverket utreds av polisen misstänkta för våldtäkt.

Männen misstänks ha förgripit sig på en flicka som gick i en lägre årskurs.

Efter att Aftonbladet ställt frågor om ärendet försökte skolans rektor Carina Nilsson få anställda att inte prata med journalister om utredningen.

Det tidigare riksinternatet Sigtunaskolan humanistiska läroverket (SSHL) har varit i blåsväder ett flertal gånger under årens lopp.

Framför allt har det handlat om anklagelser om så kallad ”kamratfostran” och pennalism.

För närvarande granskar kriminalutredare på sektionen för grova brott i polisområde Stockholm nord två tidigare elever på skolan.

– Det finns en misstanke och det finns två misstänkta. Jag kan inte säga så mycket eftersom utredningen befinner sig i ett extra känsligt läge, säger kammaråklagare Sara Kästel på Norrorts åklagarkammare i Stockholm som leder utredningen.

1 av 2 | Foto: Gustav Mårtensson
Sigtunaskolan humanistiska läroverket

”Rör sig som sexualbrott”

Det två männen tilldelades i går varsin offentlig försvarare av Attunda tingsrätt – stjärnadvokaterna Björn Sandin och Ola Salomonsson.

– Det har varit förhör i ärendet men utöver det har jag inga kommentarer i nuläget, säger Björn Sandin till Aftonbladet.

Den man som Ola Salomonsson företräder har ännu inte hörts, enligt åklagaren.

Enligt handlingar som skickats in till tingsrätten är de två männen misstänkta för våldtäkt under tiden de gick på skolan för ett par år sedan.

– Det rör sig om sexualbrott och de involverade är ungdomar som känner varandra på något sätt genom skolan, säger Sara Kästel.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en flicka som också gick på skolan som är målsägandet i ärendet. Det misstänkta brottet ska ha skett utanför skolans område.

Flickan företräds av Elisabeth Massi Fritz som utnämnts till målsägandebiträde och som inte gått att nå för en kommentar.

”Har ingen aning”

Sigtunaskolan humanistiska läroverkets rektor Carina Nilsson säger att hon inte känner till varken händelsen eller den pågående utredningen.

– Jag har inte en aning om vad det handlar om.

I övrigt uppger hon att skolledningen bedriver ”ett kontinuerligt arbete mot kränkande behandling på skolan.”

Efter att Aftonbladet mejlat Carina Nilsson med frågor om utredningen skickades ett meddelande ut till samtliga anställda på skolan där hon uppmanar personalen att inte svara på frågor från journalister i ärendet.

– Nej, det jag skrev var att om de hör av sig så hänvisa till mig. Det var mer för att personalen ska avlastas, av hänsyn till deras arbetsmiljö, säger Carina Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE