IS stoppar terroristers Europaresor – på grund av corona

Corona sätter stopp för turism – och terrorism.

Nu avråder IS sina medlemmar från resor till Europa.

”Friska ska inte gå in i epidemins land”, skriver terrorgruppen i sitt nyhetsbrev.

Utrikesdepartementet avråder svenskar från att resa utomlands och flera researrangörer ställer in sina resor. Men det är inte bara turister som tvingas stanna hemma i coronatider. Terrorsekten IS har uppmanat sina medlemmar att undvika resor till Europa – av rädsla för viruset.

I den senaste utgåvan av IS nyhetsbrev al-Naba har gruppen gått ut med nya ”shariadirektiv”. Följarna uppmanas att ”täcka för munnen när de gäspar eller nyser”, ”sätta sin tillit till Gud” och ofta tvätta sina händer, skriver The Times.

IS avråder sina följare att resa till Europa
IS avråder sina följare att resa till Europa

Coronautbrottet ”en plåga sänd av Gud”

IS refererar inte till världshälsoorganisationen WHO eller några hälsoexperter utan till citat från profeten Muhammed. Coronautbrottet benämns som en ”plåga sänd av Gud mot vem han än vill”.

”Sjukdomar slår inte till själva utan kommer på guds befallning,” står det i nyhetsbrevet.

Nyhetsbrevet varnar om att ”de som är friska ska inte gå in i epidemins land och de som drabbats ska inte gå ut från det”.

10 dödsfall i Irak

Terrorgruppen har det senaste året förlorat mycket mark i Mellanöstern men är fortfarande aktiv i delar av Irak och Syrien. Att hålla sig där innebär dock ingen fristad från coronautbrottet. Irak hade på söndagskvällen registrerat 110 registrerade fall av corona – och 10 dödsfall relaterade till viruset.

Syrien har inte registrerat några positiva coronafall men det kan snarare ha att göra med att få eller inga invånare testas på grund av det pågående kriget i landet.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE