Man ihjälskjuten av polis – en polis skadad

TT

Publicerad 2020-03-14

Polisen sköt ihjäl en man i samband med ett ingripande vid ett köpcentrum i Uppsala – en polis fördes till sjukhus med lindriga skador.

Vid 19.30-tiden på lördagskvällen larmades polisen till parkeringsplatsen vid köpcentrat Gränbystaden, av en kvinna som sade sig ha blivit utsatt för en bilstöld eller ett rån. När två poliser kom till platsen hittade de en misstänkt gärningsman, berättar polisens presstalesperson Jonas Eronen.

– Ena polisen blir attackerad med ett vasst föremål, på ett väldigt allvarligt sätt. Han hugger mot överkroppen. Det som händer då är att kollegan som inte blir attackerad skjuter med tjänstevapnet.

En ambulans tillkallades men den skjutne mannen avled på platsen. Polisens presstjänst har för närvarande inga uppgifter om hur många skott som avlossades, eller var de träffade. Den dödes identitet har inte kunnat fastställas.

Den skadade polisen fördes till sjukhus med lindriga skador och fick senare lämna sjukhuset.

Särskilda åklagarkammaren kommer att utreda polisernas agerande i samband med ihjälskjutningen. Den döde mannens utfall utreds som ett misstänkt mordförsök.

Gränbystaden ligger i den nordöstra utkanten av Uppsala.