Uppsala

Polisen om valborgsfirandet: ”Kommer inte hindra folk”

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Ingen forsränning när Uppsala kommun ställer in valborgsfirandet.
Ingen forsränning när Uppsala kommun ställer in valborgsfirandet.

NYHETER

I fredags kom beskedet att det inte blir någon forsränning, sillunch, mösspåtagning eller aktiviteter i Ekonomikumparken.

Om det ändå blir någon feststämning på Uppsalas gator på sista april återstår att se.

– Vi kommer inte hindra folk från att gå ut på stan, säger Magnus Almerfors, operativ samordnare på polisen i Uppsala.

I samband med Uppsala kommuns presskonferens i fredags eftermiddag kom också beskedet att det organiserade valborgsfirandet ställs in.

Enligt kommunens egna beräkningar innebär beslutet – förutom att forsränningen, silluncherna, mösspåtagningen och alla aktiviteter i Ekonomikumparken ställs in – också en förlust på närmare 55 miljoner kronor i förlorade intäkter för kommunen och det lokala näringslivet.

– Vi har en väldigt tråkig nyhet att berätta, och det är att valborgsfirandet kommer att ställas in. Uppsala kommun är en samordnande arrangör sedan 2008, och vi har tillsammans med övriga arrangörer kommit överens om att alla evenemang kommer att ställas in, berättade Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i fredags.

Alla aktiviteter i Ekonomikumparken är inställda.

”Det är självklart jättetråkigt”

Även från polisens sida tycker man att beskedet om det inställda firandet är tråkigt.

– Vi har ju starka traditioner i Uppsala, det är självklart jättetråkigt att firandet ställs in. Men vi har en samhällsproblematik som tvingar oss till extrema åtgärder just nu, säger Magnus Almerfors, operativ samordnare på polisen i Uppsala, som dock berättar att man inte kommer att stoppa de som vill ut och fira sista april på stan.

– Vi kommer inte hindra folk från att gå ut på stan, och så länge man är frisk och inte sprider någon smitta tycker jag bara att det är bra. Vardagen behöver fortsätta i den mån det går, samtidigt som alla behöver vara uppmärksamma och inte utsätta andra för någon fara.

Polisen räknar med folksamlingar även om valborgsfirandet stängts in.

Polisen räknar med folksamlingar

Även om det vanliga valborgsfirandet ställs in räknar ändå polisen med mycket folk på Uppsalas gator.

– Vi vet att det kommer att vara folksamlingar även om det är inställt, det ser vi nästan som en självklarhet. Exakt hur det kommer att se ut är dock för tidigt att säga i dagsläget, fortsätter Magnus Almerfors.

Är det svårt att ta höjd för hur stor påverkan det alternativa firandet kan bli för polisen?
– Ja, beslutet är nyligen fattat, så det är för tidigt att säga. Vi vet heller inte heller vad Folkhälsomyndigheternas rekommendationer kommer att vara när det är dags för valborgsfirandet.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan du fira valborg med ’eld och lågor’ – riskfritt

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Uppsala universitet

Valborg

Studentliv

Coronaviruset