Fransk pizzasatir hårdsmält för Italien

TT-AFP

Uppdaterad 2020-03-05 | Publicerad 2020-03-04

Skämtet om "coronapizzan" fick många italienare att sätta i halsen. En fransk tv-kanal har bett landet om ursäkt för filmsnutten där en hostande kock hackar ner grönt slem i den italienska nationalrätten.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio kallar det tio sekunder långa klippet i satirprogrammet Groland för "smaklöst och oacceptabelt".

Programmet, som sänds i Canal+, sände en fejkannons med budskapet att "här är den nya italienska pizzan som kommer att spridas över världen". Italien är det land som drabbats värst i Europa av det nya coronaviruset.

Utrikesminister Di Maio har bett Italiens ambassadör i Paris att framföra missnöjet. Han kallar det djupt respektlöst att driva med italienarna som kämpar med en akut kris.

Canal+ erkänner att skämtet var smaklöst och har plockat bort klippet från sina play-tjänster. Kanalen har även skickat ett brev med en ursäkt till den italienske Parisambassadören.

Man ursäkten till trots är skadan skedd. Italiens jordbruksminister Teresa Bellanova kallade videon "skamlig och skrämmande".

– Det här är inte satir, det är en förolämpning mot ett helt land, säger hon.

Italiens lantbrukarorganisation kallar satiren för en "knivhugg i ryggen" på ett konkurrentland. De två länderna är historiska rivaler när det gäller bland annat vin och ost.

För att visa att det är ofarligt att äta italiensk pizza, och kanske som en försonande gest bjöd Di Maio på onsdagen den franske ambassadören på en bit mat – på en pizzeria i Rom.