Tavla såld för mer än en miljard kronor

En av Claude Monets mest berömda tavlor var till salu.

Auktionen var över på åtta minuter.

Den nya ägaren får betala mer än en miljard kronor.

Oljemålningen ”Meules” från 1890 anses vara en av Monets mest ikoniska och ingår i en kollektion med verk som kallas höstack-serien.

Natten mot onsdagen, svensk tid, såldes tavlan på Sothebys i New York. Köparen fick betala 110,7 miljoner dollar, motsvarande mer än en miljard kronor efter en budgivning med sju deltagare som var över på åtta minuter.

Köparens namn har inte offentliggjorts. Förra gången den såldes var 1986 – för i sammanhanget blygsamma 24 miljoner kronor. Det gör att säljaren kan ta hem en värdeökning på 4 300 procent, vilket enligt Marketwatch är mer än dubbelt så mycket som börsutvecklingen under samma period.

Den 3 maj i år – när Sothebys ställde ut den i sitt galleri inför auktionen – var första gången på mer än 30 år som ”Meules” visades offentligt.

Totalt ingår 25 målningar i höstack-serien och ”Meules” är den fjärde att auktioneras ut det här århundradet, uppger ABC News.

August Uribe, chef för Sothebys avdelning för impressionism och modern konst, beskriver tavlan som ”en av de mest kända i konsthistorien”.

”Meules” såldes för mer än en miljard kronor.
”Meules” såldes för mer än en miljard kronor.
Publisert:

LÄS VIDARE