Erlandsson nekar – åklagaren vill se böter

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT
Eskil Erlandsson på väg in till rättssalen i måndags. Under onsdagen hölls den andra och sista förhandlingsdagen mot Centerpolitikern. Arkivbild.

Hon förberedde ett anförande på Centerstämman när Eskil Erlandsson satte sig bredvid och började smeka henne på låret.

Det berättade den centerpartistiska kommunpolitikern under rättegången om sexuellt ofredande mot den förre ministern.

Erlandsson säger att han är ”bestört” över anklagelserna.

Åklagaren Lena Kastlund sade under sin slutplädering att Eskil Erlandsson bör dömas till dagsböter, som "bör sättas högt", för totalt tre fall av sexuellt ofredande mot tre kvinnliga politiker.

Dessförinnan hade kommunpolitikern berättat om händelsen vid partistämman 2017, där hon plötsligt kände hur Eskil Erlandssons lillfinger gneds mot hennes lår. När hon försökte flytta sig åt sidan låg handen kvar, och han började smeka hennes lår.

– Jag kände mig reducerad till en sak, till ett objekt, förklarade hon under rättegångens andra och avslutande förhandlingsdag.

Hon fick panik och försökte flytta på sig, berättade hon. Runt omkring dem på stämman fanns medier och kameror och hon var för rädd att ställa till en scen.

– Jag ångrar i dag att jag inte sade till honom.

När åklagaren frågade kvinnan om Eskil Erlandsson kunnat komma åt henne av misstag, svarade hon bestämt nej.

Minns ej

Erlandsson själv säger att han inte har något minne av händelsen, även om han inte förnekar att han vid något tillfälle under stämman kan ha suttit bredvid kvinnan.

– Jag är bestört över de här anklagelserna, jag är uppriktigt bestört över dem. Jag känner inte igen mig själv, sade han.

Han förklarade, liksom vid måndagens första förhandlingsdag, hur hans sjukdomsbild – den så kallade vikingasjukan – kan ha lett till att han oavsiktligt kommit åt kvinnorna.

Erlandsson har länge haft problem med lederna i sina händer och det brukar hjälpa att exempelvis massera dem mot sina lår. Då kan han ha råkat komma åt kvinnorna – det har inte varit hans avsikt att kränka någons sexuella integritet, poängterade hans advokat Johan Eriksson för rätten.

– Det har inte varit med vett och vilja. Det görs heller inte gällande att vikingasjukan skulle innebära att man okontrollerat tar på människor, sade Eriksson.

"Ej brottsligt"

Johan Eriksson sade i sin slutplädering att han anser att åklagarens bevisning är tunn, då den till största del består av målsägarnas uppgifter. Han pekade också på flera frågetecken kring detaljer i såväl centerkvinnans som olika vittnens versioner av händelsen.

Även om domstolen kommer fram till att Erlandsson rört kvinnorna på det sätt åklagaren påstår så ifrågasätter försvaret om agerandet är kriminaliserat. Det baseras bland annat på ett tidigare avgörande i Högsta domstolen, där en man friades från sexuellt ofredande sedan han tagit en kvinna på låret.

Centerkvinnans målsägarbiträde Annika Troive Hedman anser dock att flera saker skiljer fallen åt. HD-ärendet handlade om ett kortvarigt grepp om låret som upphörde så fort målsägaren reagerade.

– Med min klient är det fråga om en mer långvarig beröring, det är fråga om smekningar och trevningar, och det har fortsatt när min klient – vid två tillfällen – har reagerat och försökt flytta sig undan, säger Troive Hedman till TT och fortsätter:

– Därför menar jag att det här har en helt annan sexuell prägel än HD-fallet, och att det kränker min klients sexuella integritet och frid på ett annat sätt än i det fallet.

Stockholms tingsrätt meddelar dom den 11 december.

Publicerad: