EU-ja till stärkt upphovsrätt på nätet

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

EU-parlamentet säger ja till det omdiskuterade förslaget om stärkt upphovsrätt på nätet.

Kreatörer och tidningshus ger tummen upp, medan kritikerna nu får hoppas på en sista omsvängning när EU:s medlemsländer definitivt ska avgöra frågan i april.

Dagens avgörande omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg slutade 348 mot 274. 36 ledamöter avstod.

Därmed är nu förslaget i princip klart. Det enda som återstår är ett slutligt klartecken från EU:s medlemsländer i ministerrådet, vilket dock väntas bli en formalitet med tanke på att länderna redan gett ett preliminärt ja på förhand.

Trycket lär ändå bli hårt på inte minst Tyskland, där debatten gått het och de kristdemokratiska och socialdemokratiska regeringspartierna är rejält oeniga. Om Tyskland svänger till ett nej kan fortfarande upphovsrättsförslaget ändras.

1 av 2 | Foto: Sebastian Gollnow/dpa/AP/TT
Demonstranter i tyska Stuttgart oroas för internets framtid om EU:s nya upphovsrättsregler går igenom. Arkivfoto.

Lång strid

Striden har pågått i flera år.

I ena ringhörnan står främst internetaktivister tillsammans med några av de största nätbjässarna inom sociala medier.

I den andra står konstnärer och skribenter – men också stora förlag och tidningshus.

Kampen gäller de nya uppdaterade regler kring upphovsrätten på nätet som EU vill få till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba utveckling.

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna nu går alltför långt och oroar sig för vad man kallar för länkskatter och behovet av uppladdningsfilter.

Anhängarna ser de nya reglerna som en efterlängtad chans att stärka upphovsrättsinnehavarnas ställning.

Het debatt

I EU-parlamentets debatt i dag svallade det ordentligt om känslorna.

– Det här direktivet kommer inte att leda till censur eller någon begränsning av friheten på nätet. Bakom de här falska nyheterna står särintressen som vill att nätet ska fortsätta vara vilda västern som domineras av de stora plattformarna, sade italienske socialdemokraten Nicola Danti.

– Löjliga konspirationsteorier från företagarlobbyn om att vi som vill ha ett fritt och öppet internet har betalats eller lurats av Google och Facebook. Struntprat! Jag litar inte på Google och Facebook – men jag litar på alla de experter som säger att artikel 11 och 13 är dåliga för internet, sade i sin tur svenske Max Andersson, tidigare MP, men nu politisk vilde och medlem i Partiet Vändpunkt.

Ändringsförslag

De två omnämnda paragraferna, som nu formellt döpts om till artikel 15 och 17, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

Båda har varit hett omdiskuterade och inför slutomröstningen pågick fortfarande intensiva försök för att få parlamentet att rösta bort dem ur dagens uppgörelse.

Så blev det dock inte. Med futtiga fem rösters marginal, 317 mot 312, valde ledamöterna att inte försöka göra några förändringar.

M mot S

De flesta svenska EU-parlamentsledamöterna har varit skeptiska till EU-kommissionens förslag, som lades fram redan hösten 2016.

"Illa utformat och riskerar att hämma innovation och tvärtemot syftet minska kultur- och informationsutbudet på internet", sade exempelvis Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande på förhand.

Några av socialdemokraterna gick dock mot strömmen.

– Det är viktigt att stärka rättighetsinnehavarna. Vi har analyserat det här väldigt noga, vi har ställt alla viktiga frågor, vi har talat med jurister om det här. Och med alla dessa samlade försäkringar tycker jag att vi kan rösta ja, sade Jytte Guteland (S) till TT.

Federley: ”Riktigt dåligt”

Direkt efter beslutet kommer flera parlamentariker med uttalanden. Både Vänsterpartiets Max Andersson och Centerpartiets Fredrick Federley tycker att beslutet är dåligt.

"Detta beslut kommer innebära länkskatt och uppladdningsfilter på internet och är riktigt dåligt. Det kommer sakta ned hela internet, en hel del saker kommer att bli osynliga för oss. Det förstör internet som vi känner det", skriver Federley till TT.

"En dyster dag för internet. Nu blir både länkavgifter och uppladdningsfilter verklighet. Nu behöver vi ta strid för att det inte blir mer filter", skriver Max Andersson på Twitter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM