Försvarsmakten om dödsolyckan

Av: Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:

En kvinnlig soldat dog under militärövningen Northern Wind under natten mot måndag.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kvinnan och några till soldater befunnit sig i ett tält när olyckan inträffade – vilket bekräftas av Försvarsmakten på en pressträff.

– Hon dödförklarades på platsen klockan 01.30, säger överste Stefan Smedman.

Det var vid 00.55 under natten mot måndagen som en kvinna, född 1977, dog under militärövningen Northern Wind utanför Överkalix.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat har flera uppgiftslämnare berättat att den kvinnliga soldaten, som tillhörde det 145:e hemvärnsunderrättelsekompaniet, befann sig i ett tält när ett stridsfordon körde över det.

Åklagare Aino Pietilä ville tidigare under dagen inte kommentera Aftonbladets uppgifter om hur olyckan gick till.

Vid 16-tiden höll överste Stefan Smedman och överstelöjtnant Jerker Persson en presskonferens.

”Det var mycket mörkt”

De berättade då om händelseförloppet.

– En spaningspluton framryckte under natten mot Överkalix. Där hamnade de i en sammanstötning med motståndare och valde att tillbakarycka längs vägen, cirka en kilometer, säger Stefan Smedman på pressträffen enligt NSD.

– De riktade in sig på en dunge. Man började framryckningen sakta och försiktigt, sedan öppnade man luckorna för att det var mycket mörkt. I denna dunge låg ovetande en grupp i en spaningsbas och observerade motståndare nedanför, fortsätter han.

”Det värsta har inträffat”

Han uppger att spaningsbasen var ”mycket väl dold” och att de hördes rop.

– Stridsfordonet gjorde halt. De gjorde omedelbart avsittning och såg att de stod på ett tält. De påbörjade omedelbart ett larm. En kvinnlig soldat återfanns allvarligt skadad. Hon dödförklarades på platsen klockan 01.30.

Olyckan utreds nu som som vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Föraren var en värnpliktig.

– Det värsta har inträffat. En kamrat i Försvarsmakten har betalat det yttersta priset och mina tankar går till de anhöriga och vänner i förbandet, sa Stefan Smedman tidigare till Aftonbladet.

Vet du mer om händelsen? Kontakta Aftonbladet

Publicerad:

LÄS VIDARE