Festkaos i hela Norge när krogarna coronastängdes

En dunkande löpeld av ystra fester spreds genom Norge i natt när krogarna slutade sälja alkohol vid tolvslaget.

Polisen har inte haft en chans att mäkta med det nya coronafestandet.

– Vi är inte en polis för smittspridningskontroll, säger en frustrerad Marita Aune, operativ chef på Oslo-polisen.

Vid midnatt under natten till söndagen var det stopp för alkoholservering på krogarna i hela Norge. Detta som en av flera nya och strängare coronaåtgärder för att stävja smittspridningen.

– Nu är vi tvungna att bromsa, för att ta över kontrollen, sa hälsominister Bent Høie om beslutet under en presskonferens i fredags.

Men att beslutet lett till ökad kontroll, håller nog inte den norska poliskåren med om efter den första natten sedan regeln infördes.

Runt om i hela landet har polisen i natt larmats om stökiga och bullriga fester, såväl inomhus som utomhus, med hundratals deltagare, rapporterar VG.

– Folk har flyttat hem festandet i stället för att ta ut det på staden, säger Marita Aune, operativ chef på Oslo-polisen, till tidningen.

Polisen har bland annat ryckt ut till ett högljutt galej med flera hundra deltagare på Bygdøy i Oslo – en fest som stängdes ned. På plats rapporterades alkoholhalten vara minst sagt hög. En busschaufför slog desperat larm efter att horder av partyprissar trängts på bussen i ett långt ifrån coronasäkert avstånd.

På Bogdøy festade hundratals glatt – tills polisen anlände.
På Bogdøy festade hundratals glatt – tills polisen anlände.

Festlig löpeld genom hela Norge

Operativ chef Aune säger att polisen inte haft kapacitet att ingripa vid alla förbjudna festligheter.

– Vi är inte en polis för smittspridningskontroll. Människor måste försöka vara förnuftiga och göra bra bedömningar själva, även om det kanske inte är det intryck jag fått under natten.

Fortfarande ligger riktlinjen om max 20 personer på en privat tillställning fast. Detta under förutsättningen att en meters avstånd hålls mellan gästerna. Men det är inte bara i Oslo, där flera andra sena fester med hundratals besökare har stoppats under natten, som reglerna brutits.

Polisen i Agder och Trøndelag uppger också att natten präglats av buller från vilda privatfester. Här har man ryckt ut och stoppat flera av de trettiotal fester som irriterade grannar slagit larm om.

”Lite meningslöst att man måste lära vuxna människor att visa hänsyn till sina grannar” twittrade polisen syrligt tidigt på söndagsmorgonen.

”Måste ta sig samman”

Polisen i Nordland har också stoppat flera stora fester i natt. Operationschef Ulf Slettan säger att det främst rört sig om ungdomar, och att arbetsbördan med att hålla festerna i schack sträcker sig långt utöver vad polisen har resurser till.

Operativ chef i Oslos polisdistrikt, Marita Aune, vädjar nu till norrmännen att skärpa sig.

– Folk måste ta sig samman, lära sig att visa hänsyn och förstå att detta kanske inte är tiden då man ska delta i alla fester, säger hon till VG.

Torggata i Oslo på fredagskvällen, före midnatt. Ingen alkohol tillåts på krogen efter midnatt i Norge.
Torggata i Oslo på fredagskvällen, före midnatt. Ingen alkohol tillåts på krogen efter midnatt i Norge.

PODD Intervju med Anders Tegnell

Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE