Coronapandemin

Stigande smittotal i Danmark efter utbrott på slakteri

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Danmark rapporterade på torsdagen det högsta antalet smittade sedan början på maj.

I centrum för den nya smittovågen står slakteriet Danish Crown.

Där 32 personer bekräftats med coronaviruset.

Våra nordiska grannar har haft motgångar i sin corona-bekämpning i veckan. I går berättade vi om kommunen Moss i Norge där smitta skenat efter ett uppmärksammat bröllop.

På slakteriet Danish Crown har 32 personer bekräftats med covid-19.

Den här gången är det danskarnas tur att brottas med bekymmer. 91 nya fall av covid-19 rapporterades under torsdagen, vilket är det högsta smittotalet i Danmark sedan början på maj.

Hela 32 av dessa fall kommer från anställda på slakteriet Danish Crown i den lilla staden Ringsted på Själland.

– Vi har 16 nya infekterade det senaste dygnet. De nya smittofallen är närstående till de som smittades tidigare i veckan, men det är naturligtvis allvarligt, säger Danish Crowns presschef Jens Hansen till Ekstrabladet.

Danish Crown ska nu testa alla anställda för smitta; resultaten kommer tillbaka i början på nästa vecka. Slakteriet i Ringsted har cirka 900 anställda.

Halverar sin produktion

I vanliga fall slaktar Danish Crown 35 000 grisar per vecka. Men nu har man tvingats reducera produktionsnivån med hälften.

"Vi befinner oss i en allvarlig situation där vårt fulla fokus ligger på att bryta infektionskedjan", skriver vicepresidenten för slakteriet Per Laursen i ett pressmeddelande.

Trots ovanligt höga smittotal är de bekräftade fallen ännu långt ifrån Sveriges, som bara under torsdagen konstaterade 318 nya fall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Danmark