Viruset kan locka svenskar att bli finländare

Av:  TT

Covidkrisen har lett till att de svenska ansökningarna om finländskt medborgarskap drastiskt har ökat i år.
Covidkrisen har lett till att de svenska ansökningarna om finländskt medborgarskap drastiskt har ökat i år.

Finlands restriktioner för resor till och från Sverige har lett till att fler svenskar ansöker om finländskt medborgarskap. Hittills i år har ungefär 300 ansökningar kommit, vilket är dubbelt så många som under hela förra året.

– Det är betydligt mycket högre än förra året. Egentligen vet vi inte orsaken, men jag kan tänka mig att corona och restriktionerna vid gränsen spelar in. Det kan hända att många tror att man måste vara finsk medborgare för att få komma till Finland, säger Jouni Laaksonen, biträdande beskickningschef vid Finlands ambassad i Stockholm.

God orsak

Många av de som ansökt om finländskt medborgarskap har tidigare haft det, men har förlorat det när de blev svenska medborgare. Men sedan 2003 tillåter Finland dubbelt medborgarskap, vilket alltså innebär att de kan få sitt medborgarskap tillbaka om de ansöker.

Jouni Laaksonen betonar dock att ett finländskt medborgarskap inte är nödvändigt för att svenskar ska få komma in i Finland.

– Det räcker med att ha en god orsak till att besöka Finland. Man behöver inte vara finsk medborgare eller ha ett finskt pass, säger han.

Om man ska besöka en släkting exempelvis för att närvara vid ett bröllop eller en begravning, har ett jobb eller är tillsammans med någon som bor i Finland kan man komma till Finland. Även den som har en bostad där får resa in i landet.

Kan underlätta

– Fast då måste man stanna 14 dagar som karantän och man ska undvika alla onödiga kontakter. Men man kan gå och handla eller gå till apoteket, säger Jouni Laaksonen.

Samtidigt bekräftar Jouni Laaksonen att ett finländskt medborgarskap kan underlätta om man vill resa in i Finland från Sverige.

– Det stämmer, då kan inte gränsbevakningen säga nej.

Att besöka Mumindalen eller Tempelplatsens kyrka i Helsingfors är dock inte något som man ens ska fundera på som svensk.

– Det kan inte räknas som ett nödvändigt skäl. Men vi hoppas det blir bättre och bättre så att vi kan sluta med gränskontroller mot Sverige. Den här linjen gäller till den 11 augusti, senare i juli kommer regeringen att diskutera om det blir några lättnader.

Publisert:

LÄS VIDARE