Sverige kan börja covidvaccinera i januari

Av: Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige väntas få tillgång till upp emot 18 miljoner doser vaccin mot covid-19 nästa år.

Det tros vara tillräckligt för hela befolkningen, menar den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström. 

– Om de här vaccinerna fungerar och är säkra är det möjligt att vi kan ha vaccinerat alla som vill nästa år eller i början av 2022, säger han till DN.

Sverige beräknas få tillgång till mellan 10,8 och 18 miljoner doser vaccin mot covid-19 nästa år, vilket är två procent av den tillgång som EU beräknas få.

Om allt går som planerat kommer vaccin finnas tillgängligt i Sverige under första kvartalet 2021, förhoppningsvis redan i januari–februari.

– Från januari ska vi ha tillgång till vacciner, även om det är möjligt att det inte är så många doser, säger nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström till DN.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Vidare säger han att alla svenskar som vill kommer kunna få vaccin under 2021 eller 2022 men det är ännu oklart hur många doser som kommer att behövas för ett fullt skydd.

Mest troligt kommer de första vaccinerna inte att vara effektiva för alla patientgrupper och därför kan det dröja till vintern 2021/2022 innan alla kan få vaccin.

– Det är inte tidsschemat med leveranser som är problemet, utan om den kliniska datan är bra nog, om de blir godkända och det finns data för alla patientgrupper, säger Richard Bergström till DN.

Foto: CAROLINA BYRMO
På Karolinska Institutet i Huddinge arbetar forskare intensivt med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. 
Publicerad:

LÄS VIDARE