Hormuzsundet

Sydkorea skickar jagare till Hormuzsundet

Av: 

TT

En helikopter lyfter från det amerikanska hangarfartyget USS Abraham Lincoln i Hormuzsundet.
En helikopter lyfter från det amerikanska hangarfartyget USS Abraham Lincoln i Hormuzsundet.

NYHETER

Sydkorea skickar en jagare och 300 soldater till Hormuzsundet mellan Iran och Förenade arabemiraten. Beslutet uppges ha fattats efter påtryckningar från landets allierade USA – och kort efter att sju länder gjort tumme upp för en europeisk flottinsats.

Hormuzsundet står i centrum för den upptrappade konflikten i Mellanöstern. Under fjolåret anklagades Iran för flera attacker mot fraktfartyg och oljetankers i och omkring det smala sundet, som är en mycket viktig marin transportled. Incidenterna har ställt den politiska, ekonomiska och militära konflikten mellan Iran å ena sidan och USA samt sunnimuslimska länder i området å andra sidan på sin spets.

Den sydkoreanska insatsen innebär vissa diplomatiska komplikationer för Seoul, som har diplomatiska relationer med Teheran och fram till i fjol köpte mycket iransk olja. I ett uttalande från Sydkoreas försvarsdepartement heter det att man tillfälligt utvidgar sin anti-piratinsats, som i nuläget verkar utanför Somalias kust, till att även infatta Persiska viken och Omanbukten. Sydkorea deltar dock inte i USA:s flottinsats i området.

Beskedet kommer kort efter att den franska regeringen meddelat att den har stöd från sju andra länder för inrättandet av en europeiskt ledd flottinsats i området. Vid sidan av Frankrike väntas Belgien, Italien, Portugal, Tyskland, Danmark, Grekland och Nederländerna vara med och övervaka och skydda den kommersiella fartygstrafiken i Hormuzsundet.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Frankrike: Åtta länder i insats i Hormuz

ÄMNEN I ARTIKELN

Hormuzsundet

Sydkorea

Iran

Förenade arabemiraten

Olja