Sista testet inför USA:s nya rymdfärder

avTT

Publicerad:
Foto: Alex Gallardo/AP/TT
Nasa-chefen Jim Bridenstine, Space X-chefen Elon Musk och astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken vid en pressvisning av Crew Dragon-kapseln (i bakgrunden) i Kalifornien förra året.

Det amerikanska rymdföretaget Space X ska i helgen förstöra en av sina Falcon-raketer. Det är det sista fullskaliga testet inför återupptagandet av USA:s persontransporter till Internationella rymdstationen (ISS).

Tanken är att simulera ett raketfel, som innebär att astronautkapseln Crew Dragon måste slita sig loss från bärraketen under pågående uppskjutning. Förutom att utrustningen ska klara detta ska man också försöka mäta vilka krafter astronauter skulle utsättas för när Crew Dragon på egen hand flyger i väg i hastigheter på upp till 2 400 kilometer i timmen.

Space X har liksom konkurrenten Boeing mångmiljardkontrakt med USA:s rymdstyrelse om att sköta transporter till ISS. Hittills har detta bara omfattat material och djur för forskning, men om lördagens test går bra kan Space X första bemannade färd äga rum om bara några månader.

Boeing har inte kommit lika långt i sina förberedelser. Företagets senaste test slutade i december i fiasko, då dess Starliner-kapsel hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

USA är mycket månt om att bli av med beroendet av Ryssland för astronautfärderna till och från ISS. Om inte annat tycker Washington att ryssarna tar för mycket betalt – upp till mer än 800 miljoner kronor för en enda tur och retur.

Publicerad: